top of page

P2P

Peer-to-peer (P2P) netværk refererer til et distribueret netværk, hvor "computersystemer" kommunikerer med hinanden for at dele data eller opgaver. Peer-to-Peer er nok mest kendt for at være en af grundstenene for verdens første blockchain, Bitcoin, og indgik tilmed i titlen på Bitcoins whitepaper ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

P2P
Hvad er P2P?

Peer-to-peer (P2P) netværk refererer til et distribueret netværk, hvor "computersystemer" kommunikerer med hinanden for at dele data eller opgaver. Peer-to-Peer er nok mest kendt for at være en af grundstenene for verdens første blockchain, Bitcoin, og indgik tilmed i titlen på Bitcoins white paper” Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Bitcoin er en ægte P2P-protokol, som ikke er afhængig af nogen tredjepart med centraliseret kontrol.


Alle parter (peers) betragtes som ligeværdige og har samme privilegier. Det eneste krav der er for at få adgang til et P2P-system er en internetforbindelse og en kopi af den anvendte software/protokol. Ved et P2P-system stiller peers ressourcer til rådighed for netværket, således at der ikke er behov for en central server til at håndtere opgaverne. Alle peers (eller nodes) i en blockchain har typisk den samme kopi af transaktionshistorikken, hvor miners (og andre "full nodes"), der bidrager med beregningskraft til netværket, har en mere komplet kopi af transaktionshistorikken, da de netop ”miner” efter den næste block til blockchainen.


P2P behøver ikke altid at være blockchain-baseret. BitTorrent var oprindeligt ikke blockchain-baseret (før Tron-opkøbet), men det betragtes alligevel som et af de største decentraliserede peer-to-peer-systemer.

bottom of page