Inflationen er over 5% i forbrugerprisindekset for fjerde måned i streg
Inflationen er over 5% i forbrugerprisindekset (CPI) i USA for fjerde måned i streg. De sidste 2 gange dette har været tilfældet var i finanskriserne i 1990 og i 2008. Da Jerome Powell (formand for den amerikanske centralbank) sidst skulle forholde sig til inflationen erkendte han, at den var højere end forventet men også var “midlertidig”.
Siden centralbankerne begyndte det største pengepolitiske eksperiment nogensinde (i form af at printe historisk mange penge), som svar på covid pandemien har vi råbt vagt i gevær ift. at dette vil medføre høj inflation, og ultimativt få aktiver med begrænset mængde som Bitcoin til at stige kraftigt i pris. Der vil være argumenter for at den reelle inflation i USA kun er på 4%, men dette nøgletal ekskluderer madpriser, energipriser og huspriser (altså essentielle menneskelige behov for mad, energi og tag over hovedet). Det Hvide Hus annoncerede i midten af oktober, at de forventer at amerikanernes varmeudgifter vil stige med 54% henover vinteren.
Det mest kritiske ved høj inflation er at det går udover de mindst velhavende i samfundet. De bliver fattigere og fattigere med historisk hurtighed, som følge af høj inflation, uden reelt at forstå hvad der sker. Grafen herunder viser hvordan forskellen mellem rig og fattig i USA bliver værre og værre.
Inflation vil aldrig være godt for ligestilling, da de eneste der vinder på inflation er dem der ejer aktiver; altså virksomheder og aktier, ejendomme, råvarer, Bitcoin osv. da disse aktiver netop stiger i pris som følge af inflationen. Taberne af høj inflation er de mindre velhavende, som ikke ejer aktiver, og som lever fra lønseddel til lønseddel, og hvor selv en inflations-justeret løn på ingen måde kan følge med de prisstigninger vi i øjeblikket ser i de fleste aktiver. Hvis man sidder med et stramt budget kan en 54% stigning på varmeudgifter være det der vælter økonomien.
Hvad der er endnu mere bekymrende er, at Jack Dorsey, medstifter og CEO af Twitter og Square den 23. oktober tweetede at “Hyperinflation kommer til at ændre alting. Det sker.”
Som forventet har Jack Dorsey fået meget modstand for disse udtalelser, da det mere eller mindre er økonomisk dommedag for dollaren han melder vil ske. Jack Dorsey klargør i opfølgende tweets at “Det ikke er noget han ønsker, og han slet ikke mener det er positivt.” og ydermere at “det vil ske i USA snart, og ligeså i resten af verden”.
Definitionen for hyperinflation er 50% måned-over-måned, hvilket i sig selv er absurd højt - hvis bare der var 10% måned-over-måned ville den sunde fornuft tvinge en til at forlade landet med det samme. Den skræmmende del er, at Jack Dorsey i form af hans virksomheder under Square har et af de mest pålidelige datasæt i hele verden for at måle den reelle inflation. De har en bred vifte af produkter der giver dem indsigt i hvordan prisen på produkter ændrer sig, med forskelle i demografi, lokationer eller indkomstniveauer. Square har bl.a.:
Square Reader (fysisk produkt, der tillader mobile telefoner og tablets at håndtere betalinger)
Square Register (mere traditionelt kassesystem for virksomheder)
Virtuelle gavekort
CashApp (amerikanske pendant til MobilePay, hvorfra man bl.a. kan håndtere bank services og investere)
Square Capital (finansiering til butikker)
Square Payroll (lønsystem)
Square Financial Services (bankafdeling)
Credit Karma Tax (opkøbt og integreret in i CashApp)
Afterpay (Square har købt denne store virksomhed, der er kendt for “køb nu, betal senere”.
De har altså direkte integration med mere end 100.000 butikker direkte ved deres salg, de har mere end 30 mio. aktive brugere på CashApp og mere end 7 mio. bruger CashCard (som giver dem eksakt transaktionsdata). De står også for lønsystemet for mange virksomheder på tværs af industrier gennem Square Payroll.
Lang historie kort, så kan argumentet bringes, at Square har dybere indsigt i den reelle inflation end forbrugerprisindekset, som ofte får kritik for ikke at være retvisende. Det er bekymrende og tankevækkende at direktøren for selskabet der har så indgående indsigt i data i USA, meddeler at dette vil ske. Specielt eftersom de har bygget dette datasæt siden 2010 for netop at måle den reelle inflation.
Ingen ved hvad fremtiden bringer, men nogle har bedre indsigt end andre, hvor Jack Dorsey må siges at være en af dem.
Husk på, at Bitcoin er bygget til dette. Den producerer bare blok efter blok uden bekymringer eller opmærksomhed på den omkringliggende verden. Det vil i stigende grad gå op for folk at Bitcoin ikke behøver dem, men de behøver Bitcoin, pga. den naturlige begrænsning på 21 mio. coins og som det aktiv der bedst kan beskytte dem mod hvad der sker pengepolitisk og makroøkonomisk lige nu.
USA godkender Bitcoin Futures ETF
USA har i oktober måned godkendt den første Bitcoin ETF nogensinde i landets historie. Indtil nu er alle ansøgninger blevet afvist af SEC, men med en stigende efterspørgsel fra markedet af, så har de valgt ikke at blokere den seneste Bitcoin Futures ETF fra ProShares. ETF’en åbnede som den 2. mest handlede ETF nogensinde på åbningsdagen, hvilket fortæller noget om hvor eftertragtet spekulation i Bitcoin er i øjeblikket.
Vi var den 20. oktober med i Millionærklubben for at give vores besyv på godkendelsen af denne nye ETF, og som vi nævnte deri så er det meget positivt for hele industrien med denne godkendelse, da det er en blåstempling af hele markedet og et skridt i den rigtige retning, for at de regulerede tilsynsmyndigheder tør tilbyde produkter der giver eksponering til denne nye aktiv klasse. Dog er lige netop dette produkt ikke noget vi anbefaler at købe, da en futures baseret Bitcoin ETF ikke kan tracke Bitcoin prisen ordentligt. Dette grundet “contango” elementet, hvor en futures pris er højere end spot prisen på det underliggende aktiv. Som køber af ETF’en køber man altså til over markedsprisen, men når de underliggende futures som ETF’en handles på nærmer sig udløb, så skal de rulles (dvs. sælges tæt på markedsprisen) for så at købe nye futures længere ude i fremtiden, som der igen ligger over markedsprisen.
Det simple eksempel er altså, at man betaler 10% om året for at købe denne Bitcoin Futures ETF. Det kan dog være et rigtig interessant produkt for spekulanter, da bl.a. store fonde kan købe Bitcoin spot og sælge Bitcoin Futures ETF’en samme tid til en højere pris - altså kan de tjene penge på arbitrage mens de er delta neutrale. Det ville generere dem et sted mellem 10-30% om året, uden den store risiko, og det kommer naturligvis på bekostning af almindelige købere af ETF’en. I prospektet for ETF’en skriver ProShares selv: “Udvidede perioder med contango kan medføre signifikante tab for fonden.”
Det er ovenpå denne nyhed spændende hvornår SEC vælger at godkende en spot ETF, altså hvor produktet understøttes af faktiske bitcoins og ikke afledte værdipapirer derpå. Vi mener det blot er et spørgsmål om tid, før de godkender en sådan, men det er unægteligt med højere risiko for SEC (det amerikanske finanstilsyn), da de skal forholde sig til custody (opbevaringen af de faktiske coins), og det åbner fx en risici for at kunne blive hacket osv. Det er ikke et område som SEC er vant til, hvorfor de som forventet er mere tilbageholdne end ved denne futures baserede ETF, da det er et produkt de kender til.
Grayscale er i føresædet til at få godkendt og konverteret deres nuværende Grayscale Bitcoin Trust til en spot ETF, og de sendte ansøgningen om dette samme dag som den futures baserede blev godkendt. Grayscale har i øjeblikket $40 mia. (255 mia. kr.) under forvaltning i deres Bitcoin Trust.
El Salvador fortsætter med at købe mere Bitcoin
Præsidenten i El Salvador har igen den 27. oktober annonceret at landet har købt mere Bitcoin. At et land køber Bitcoin er i sig selv nyhedsværdigt, men hvad der er endnu mere fascinerende her er, at Nayib Bukele, som er landets præsident, offentliggør det via Twitter og ifbm. det seneste køb skrev han bl.a. at de har “bought the dip”, som er et gængs udtryk for at købe når prisen dipper (falder).
Den unge præsident bruger de sociale medier på en måde som få andre statsoverhoveder gør. Han har foreløbigt fået Bitcoin fællesskabet bag sig, med sin retorik på Twitter og med de tiltag der er gjort i landet, og det er spændende hvor lang tid det kan holde. Endnu mere spændende er det hvornår andre lande følger trop til at gøre Bitcoin til et legalt betalingsmiddel. Det bliver ikke store, vestlige lande i første omgang, men vi forventer klart at se lande fra Syd- og Mellemamerika følge i samme fodspor, og potentielt også Afrika og Sydøstasien.
Axie Infinity rejser $150m og er nu $3 mia. værd
Axie Infinity er stormet fremad i 2021 med et “spil-og-tjen-penge” koncept, baseret på blockchain teknologien. Med Andreessen Horowitz (a16z) i spidsen rejser de nu $150m (958 mio. kr.) i en serie B runde, som vil give dem en markedsværdi på mere end $3 mia. (19,16 mia. kr.). Spillet hvor monstre skal kæmpe mod hinanden, og som gør brug af NFT’er (non-fungible tokens) for at belønne dets spillere for at spille havde en omsætning på 64.933,71 ether (ETH), hvilket svarer til $220,32 mio. i september. Omsætningen er altså faldet fra ca. $342 mio. i August, men er stadig 3.000 gange mere end sidste år.
Axie Infinity rejste $7,5 mio. i en Serie A runde i Maj, hvor de ledende investorer var Libertus Capital og derudover Reddit medstifter Alexis Ohanian og Dallas Mavericks ejeren Mark Cuban. Spillet tilbyder en signifikant indkomst for beboere i lande såsom Brasilien, Philippinerne, Venezuela og Vietnam, og det er endda blevet så populært i Philippinerne at regeringen har udtryk dets intension om at beskatte spillerne.
Mark Cuban, der generelt er en meget omtalt og omdiskuteret investor i USA, er i øvrigt blevet mere offentlig omkring hans krypto investeringer, og han har bl.a. udtalt på Twitter at Bitcoin “[…] er hvad det er. Den bedste store of value (SOV) på markedet”.
Coinbase medstifters venture selskab rejser $1,5 mia. fond
Paradigm, der er et venture capital selskab med fokus på kryptoaktiver, er igang med at rejse $1,5 mia. til at investere i startups. Paradigm ledes af Fred Ehrsam, som var medstifter af Coinbase. Et investor-dæk fra Paradigm viser, at de lukker deres kapitalrejsningsrunde den 12. november, hvor det forventes at ende på $1,5 mia. - altså en af de største krypto-fokuserede fonde nogensinde.
Den foreløbigt største krypto fond er fortsat Andreesen Horowitz (a16z) der lukkede deres tredje fond med $2,2 mia. tidligere i år.
Den første offentlige pensionsfond i USA køber Bitcoin direkte
Houston Firefighters Pension Fund har offentliggjort at de er den første pensionsfond i USA til at købe, og direkte holde, Bitcoin i deres portfolio. Der er to pensionsfonde fra Fairfax County i Virginia der tidligere har investeret i Morgan Creek Digital fonde, og de var dermed de første til at allokere mod industrien med 15-20%. Men forskellen til pensionsfonden for Houstons brandvæsen er altså, at de har købt Bitcoin direkte, og ikke igennem venture fonde. Det er et stort og modigt skridt at købe det direkte og have det på balancen, og vi er sikre på, at det vil blive en lukrativ beslutning for pensionsfonden.
Ventelisten til Coinbase NFT markedspladsen er mere på end 1,35 mio.
Coinbase aktien steg 6% efter det kom ud at handelsbørsens nye NFT markedsplads har en venteliste på mere end 1,35 mio. mennesker. Der var mere end 1 mio. mennesker der havde skrevet sig op på den dag det blev annonceret. Antallet der nu er skrevet op er altså 4 gange mere end de 300.000 brugere som OpenSea, verdens største NFT markedsplads har. Coinbase kommer med dette tiltag efter at bl.a. Binance og FTX har integreret NFT markedspladser på deres handelsplatforme.
Comments