top of page

Kina bandlysning og Bitcoin overførsler på Twitter

Opdateret: 4. jul. 2022

Kina bandlyser alle krypto-relaterede services

PBOC, Kinas centralbank, har i samarbejde med 10 andre afdelinger offentliggjort at alle krypto-relaterede aktiviteter i landet er bandlyst. Dette inkluderer altså handelsbørser, facilitering af køb og salg af krypto eller transaktioner, udstedelse af tokens og derivat handel. Dette har dog ikke nogen umiddelbar effekt, da de kinesiske handelsbørser allerede lukkede i 2017, som følge af lignende udtalelser fra de kinesiske myndigheder. Hvad der er vigtigt at pointere er, at det ikke er ulovligt at holde Bitcoin som kinesisk statsborger, uagtet hvad der ellers har stået ved diverse medier. Har man fulgt med i kryptoindustrien i flere år, vil man bemærke at der ikke er meget nyt i disse udmeldinger, og at det mere eller mindre er en gentagelse af gamle udtalelser, som dog får medierne til at lave vilde overskrifter hver gang. Herunder ses nogle få eksempler på lignende nyheder igennem tiderne.


Vi medvirkede lørdag morgen i et indslag på DR P1 for netop at addressere, hvad der egentlig er sket. Reaktionen fra markedet har også været mild denne gang, hvilket også må forventes, da de ikke kan blive ved med at skabe samme effekt på den samme nyhed. Bitcoin faldt kortvarigt 3,5% efter nyheden - denne mulighed benyttede vi os af til at købe nærmere op i hvad der foreløbigt har vist sig at være en god entry inden starten på et aggressivt fjerde kvartal i kryptomarkederne. Kina har ikke udstedt nogen ny bandlysning, de har blot forstærket deres eksisterende regler og standpunkter, for at understrege, at de er seriøse. Den eneste grund til, at Kina fortsætter med disse udmeldinger er, at de i realiteten ikke kan lukke ned for Bitcoin (ville svare til at lukke ned for internettet) og de kan heller ikke stoppe folk fra at tilgå netværket. Dette er blot en af styrkerne i et decentraliseret, globalt system. Hvad der dog er nyt i denne udmelding er, at udenlandske handelsbørser der tilbyder services til kinesiske statsborgere også bliver ulovliggjort. Dette har medført at både Binance og Huobi er stoppet med at acceptere nye kinesiske brugere, og fra årsskiftet vil lukke ned for eksisterende brugere derfra. Det forventes altså, at kinesere i højere grad vil søge løsninger i decentraliserede alternativer, som fx DEX’s (decentraliserede handelsbørser), altså hvor de kan købe og sælge uden en central virksomhed til at facilitere handel, men hvor det i praksis er et stykke kode (i form af smart contracts) i stedet. Her er der således ingen virksomheder de kinesiske myndigheder kan holde ansvarlige. Kina er et totalitært styre som har bandlyst exceptionelt mange virksomheder, produkter og hjemmesider - og fællesnævneren for det meste er ytringsfrihed, frie informationer, frie markedskræfter og kort sagt alt de ikke kan kontrollere. Kina har generelt strammet garnet ift. mange industrier i 2021, og ikke kun krypto. De har bl.a. bandlyst Didi app’en (Kina’s pendant til Uber), hvilket bl.a. har medført et fald fra $16,4 pr. aktie til $7,78. De har også sat begrænsninger på gaming industrien, hvilket har haft store økonomiske konsekvenser for giganten Tencent, og ikke mindst Alibaba, hvor de har haft en længerevarende kontrovers med Jack Mar, deres stifter og CEO. Bl.a. kræver Beijing, at de skal være inde over deres betalingsapp, Alipay. Historisk set har de tidspunkter hvor Kina har bandlyst nogle virksomheder og produkter vist sig at være rigtig gode købstidspunkter. Herunder ses afkastet for Twitter, Facebook, Google og Snapchat siden Kina bandlyse disse, og herunder Bitcoin “bandlysningerne” i 2013, 2017 og senest i maj 2021.

Twitter, juni 2009: afkast siden: 5.222% Facebook, juli 2009: afkast siden: 14.906% Google, marts 2010: afkast siden: 974% Snapchat: juni 2013: afkast siden: 15.586% Bitcoin, december 2013: afkast siden: 4.868% Bitcoin, september 2017: afkast siden: 1.206% Bitcoin, maj 2021: afkast siden: 21% Der har i lang tid været spekulation om at Kina er på vej til at introducere deres egen CBDC (central bank digital currency), altså deres egen digitale Yuan. Med deres generelle tilgang til at bandlyse services de ikke kan kontrollere, er det altså ingen overraskelse at de fortsat slår hårdt ned på krypto, som led i en større strategi om at udrulle deres egen digitale valuta, hvilket kun vil give dem endnu mere kapitalkontrol og styring af, at der ikke sker kapitalflugt ud af landet. Vi tror i praksis kun, at tiltagene vil medføre øget adoption af decentraliserede digitale valutaer, da det netop er i totalitære styre, at decentraliserede valutaers fordele skinner tydeligt igennem. For at sætte bandlysningen af krypto-relaterede services i perspektiv, bringer vi herunder en liste af andre områder som i øjeblikket er bandlyste i Kina: - Google, Twitter, Youtube, Facebook, Wikipedia, Reddit, Microsoft OneDrive, Netflix, Zoom, Instagram, WhatsApp, Skype, Messenger, Dropbox, Amazon, BBC, The New York Times, The Guardian, Discord, TikTok, Peter Plys og meget mere.


Du kan nu overføre Bitcoin direkte over Twitter

Twitter har implementeret Bitcoins “Lightning Network" direkte på Twitter, så man nu kan overføre mellem $1 og $99,99 via deres Twitter app. Implementeringen er sket i samarbejde med Strike og er navngivet som en “tipping” feature (altså drikkepenge eller donationer). Det er foreløbigt tilgængeligt for de brugere der bruger iOS styresystemet, og muliggør altså øjeblikkelige overførsler til minimale omkostninger, uagtet hvorhen i verden du sender det. Inden for et par uger vil det også være tilgængeligt for Android brugere. I denne video, frigivet på Twitter, viser Jack Mallers (Strike CEO) hvordan det fungerer i praksis, hvor han sender Bitcoin fra Chicago til El Salvador via Twitter. Det er svært at se, at en virksomhed som Western Union stadig vil være at finde om 5-10 år, når en teknologi som denne disrupter deres forretningsmodel fuldstændig, med et både sikrere, hurtigere og markant billigere alternativ. Det er kun et spørgsmål om tid før man kan overføre markant højere beløber over lightning network ligeså nemt. Esther Crawford fra Twitter udtaler til Reuters: “Der er denne her kæmpe mulighed for os til at vælge globale, barriereløse alternativer, og Bitcoin repræsenterer en af de bedste løsninger. Vi ved at ikke alle rundt om i verden endnu laver transaktioner på Bitcoin, men vi mener det er en af de bedre løsninger.” Twitter har yderligere meddelt, at de ikke kommer til at tjene noget på penge der bliver sendt gennem “tips” funktionen.

El Salvador vedtager officielt Bitcoin som legalt betalingsmiddel

Den 7. september 2021 blev en historisk dag for Bitcoin industrien. El Salvador vedtog nemlig officielt at Bitcoin nu er “legal tender” i landet (legalt betalingsmiddel) på samme vis som US Dollaren er det. Det er den første nation i verden til at vedtage dette, men vi tror ikke det bliver den sidste. Som et led i implementeringen i landet har alle borgere fået tilbudt at have en statslig Bitcoin wallet ved navn Chivo, der er integreret på lightning netværket. Alle borgere i El Salvador har fået tilbudt $30, såfremt de opretter denne wallet. Dette muliggør altså at alle butikker og forretninger i landet ved lovkrav nu skal kunne acceptere Bitcoin, og over lightning netværket kan det gøres markant billigere end de alternativer de har været vant til. I dag har mere end 2,73 mio. salvadoranere en Bitcoin wallet der aktivt bliver brugt, hvorimod kun 1,8 mio. har en bank konto. Bitcoin er altså i sandhed igang med at ændre verden, og gøre det finansielle system mere rimeligt og tilgængeligt for borgere i u-lande. Ca. 70% af salvadoranere modtager overførsler fra udlandet (remittance payments), som virksomheder som Western Union tjener stort på at facilitere. Ved at implementere Bitcoin estimerer landets præsident, Nayib Bukele, at salvadoranere sparer mere end $400 mio. (2,5 mia. kr.) om året. Landets centralbank sidder derudover og køber Bitcoin aktivt, og præsidenten tweeter om at de køber Bitcoin når den falder.

Udviklingen for Bitcoin må siges at have raketfart i øjeblikket, og selvom El Salvador er et lille land med makroøkonomiske briller på, danner tiltagene præcedens og skaber inspiration for andre lande til at følge trop. Det er i forvejen til stor debat i flere lande i Syd- og Mellemamerika samt Ukraine om at vedtage Bitcoin som legal tender.

Bitcoin Lightning Network rammer højeste antal betalingskanaler nogensinde

Antallet af betalingskanaler på Bitcoins Lightning Network rammer det højeste antal nogensinde, med mere end 72.380 kanaler åbne. Der er altså tale om en stigning på 226% de seneste 12 måneder, fra den stabile base på ca. 32.000 kanaler som blev etableret gennem 2019-2020. En stor del af dette skyldes blandt andet nyhederne ovenfor med Twitter og El Salvador. Lightning Network er altså hurtigt gået fra være noget der bliver talt om, men som man mangler at se virkelige implementeringer af, til for alvor at tage fart.Cathie Woods forudsiger Bitcoin pris på $500.000 indenfor 5 år

Den verdenskendte kapitalforvalter, Ark Invest CEO Cathie Woods, forventer at Bitcoin vil stige til $500.000 indenfor 5 år, udtalte hun i et interview med en CNBC rapporter på SALT konferencen i New York. Hendes forudsigelse afhænger af om virksomheder fortsætter med at diversificere deres balancer ind i Bitcoin, og om trenden med institutionelle investorer fortsætter, hvor de allokerer fx 5% af deres midler i det.


Cathie udtaler også, at hun er blevet markant mere optimistisk på Ethers vegne, efter implementeringen af ETH 2.0: “Ether ser en eksplosion af udvikler aktivitet takket været NFT’er og DeFi udtalte hun, hvilket er forkortelser for nonfungible tokens (fx digitale kuntsværker) og Decentraliseret Finans. “Jeg er fascineret med hvad der sker i DeFi, hvilket kollapser omkostninger for infrastrukturen for finansielle services på en måde som den traditionelle finansindustri ikke værdsætter i øjeblikket.”


Som følge af udviklingen udtaler hun, at hun stadig vil have en overvægt i Bitcoin men måske i en 60/40 fordeling af Bitcoin og Ether.


Udtalelserne kommer samtidig med at Ark Invest har omformuleret deres prospekt for deres ARK Next Generation Internet ETF således at de kan investere i krypto ETF’er fra Canada. Ark Invest er en af flere ansøgere i USA, om at få godkendt USA’s første Bitcoin ETF.

Comments


bottom of page