top of page

Staples center bliver til Crypto.com Arena i 4,5 mia. kr. aftale

Opdateret: 4. jul. 2022Staples Center bliver til Crypto.com Arena i en 4,5 mia. kr. aftale

Det ikoniske Staples Center i Los Angeles får et nyt navn. Fra juleaftensdag vil det hedde Crypto.com Arena. Stadionet der er hjemsted for NBA’s Lakers og Clippers samt NHL’s Kings og WNBA’s Sparks, ændrer altså navn efter at have heddet Staples Center i 22 år. Crypto.com betaler $700 mio. (4,58 mia. kr.) over 20 år for at navngive bygningen. Parterne har ikke officielt givet de konkrete priser og vilkår i aftalen, i hvad der estimeres at være den dyreste navngivnings aftale i sportshistorien.

Ovenstående PR tiltag fra Crypto.com er led i en større, global strategi. Det er også netop kommet frem, at de vil sponsere Sydamerikas største liga cup i fodbold, Copa Libertadores. Crypto.com bliver officiel partner for turneringen gennem en aftale med CONMEBOL, den ledende aktør for fodbold i Sydamerika. Crypto.com vil blive officiel partner for turneringen fra 2023 til 2026. Ydermere indeholder sponsoratet aftaler om brugen af NFT’er (non-fungible tokens), hvilket også er noget helt nyt i sportsverdenen.


De er også sponsorer for NBA holdet Philadelphia 76ers, Esports holdet Team Fnatic, officielle sponsorer for Formel 1 ($100 mio.), Ultimate Fighting Championship ($175 mio. og vil vare i 10 år), NHL holdet Canadiens og Aston Martin Racing Formel 1 holdet.

Generelt har krypto sponsorater i diverse sportsindustrier for alvor begyndt at tage form, med FTX der ligesom Crypto.com går aggressivt til værks som officielle sponsorer for Major League Baseball (MLB) i USA, ligesåvel som Mercedes-AMG Petronas Formel 1 holdet, Miami Heat basketball holdet, International Cricket Council, Esports holdet TSM samt Super Bowl reklamer. Disse sponsorater løber op i mange milliarder kroner, og fortæller noget om hvor kraftigt der bliver investeret i at blive den globale markedsleder som krypto handelsbørs. Det fortæller også noget om hvor stort et potentiale disse virksomheder ser i branchen ifbm. at adoptionen af krypto tager mere og mere fart.

Formanden for FED bekræfter at inflationen ikke længere er midlertidig

Jerome Powell, formanden for den amerikanske centralbank (FED), bekræftede i et møde den 29. november, at ordet “midlertidig” skal pensioneres når der snakkes om inflationen i USA. Altså har centralbankens forklaringer ændret meget kraftigt karakter over det seneste år.

I januar 2021 affærdigede de bekymringer omkring inflationen og lovede at holde inflationsraten lav. I august 2021 udtaler de at den høje inflation er midlertidig og nu i november 2021 bekræfter de så at inflationen ikke er midlertidig, og det ord ikke længere kan bruges til at beskrive inflationsraten.

Vi skrev i sidste måned en længere nyhed vedr. inflation og hvorfor inflation gavner de mest velhavende i samfundet og øger uligheden. Vi skrev i samme nyhed, at vi længe har råbt vagt i gevær over at det største pengepolitiske eksperiment nogensinde (i form af at printe historisk mange penge, som modsvar på nedlukninger siden 2020) vil medføre høj inflation. Altså er det her ingen overraskelse for os, og en af årsagerne til vores langsigtede teser og syn på kryptomarkederne, som en beskyttelse mod inflation.

Udtalelsen fra Jerome Powell kommer i samme måned, som de officielle inflationsnumre fra oktober kom frem den 10. november, hvor vi så at forbrugerprisindekset i USA er steget med 6,2% sammenlignet med for et år siden. Så hvad driver inflationen i forbrugerprisindeks rapporten? Vi har opsummeret herunder (bemærk at tallene er pr. 10/11/21):

Benzin: 49,6%

Energi infrastruktur: 28,1%

Brugte biler: 26,4%

Kød/fisk/æg: 11,9%

Nye biler: 9,8%

Elektricitet: 6,5%

Overordnet forbrugerprisindeks: 6,2%

Mad hjemme: 5,4%

Mad ude: 5,3%

Transport: 4,5%

Beklædning: 4,3%

Husly / læ: 3,5%


Vi har aktiemarkederne omkring sit højeste nogensinde, huspriser omkring sit højeste nogensinde, Bitcoin omkring sit højeste nogensinde, lønninger omkring det højeste nogensinde og inflation på det højeste i mere end 30 år. De kommende år bliver virkelig spændende på den globale scene i de finansielle markeder. Bitcoin stortrives i makroøkonomiske miljøer som dette, da det i stigende grad går op for de store, institutionelle investorer, at det er det aktiv der tilbyder bedst beskyttelse mod inflation.


Hvorvidt de officielle tal fra forbrugerprisindekset så er de faktiske inflationstal er vi skeptiske overfor. Vi tror den faktiske inflation er markant højere end de rapporterede tal, hvis man ser på hvordan alle aktiver stiger i pris og mange af dem med mere end 10%. Inflation er ikke til at spøge med - det kan være markant forringende for dig, for din familie, jeres købekraft og jeres generelle finansielle position. Det et næsten umuligt at tjene mere end du taber til inflation relativt i øjeblikket, hvorfor man er nødt til at bruge investeringer for at beskytte sig og følge med.

El Salvador vil bygge verdens første Bitcoin by

El Salvadors præsident annoncerede den 20. november at de vil bygge verdens første Bitcoin by, ved foden af en vulkan i landet, som også er i gang med at blive brugt til at mine Bitcoin ved brug af naturlig, grøn energi. En anden agenda er naturligvis at lokke kapital og investeringer til landet, som følge af favorable skattevilkår mv. Hvorvidt dette tiltag lykkes er bestemt ikke skrevet i sten, men herunder opsummerer vi hvad konceptet bygger på.

Idéen er at bygge en helt ny by, som skal stå som et eksempel for hvad der er muligt i det 21. århundrede.


For det første vil byen ingen C02 emissioner have, og alt energi vil komme fra vulkanen, som befinder sig ved siden af der hvor byen skal ligge.

Derudover skal den fysiske udformning af byen være en stor, cirkulær, fuldt funktionel by med alt fra en lufthavn til kommercielle ejendomme. Byen skal have et cirkulært design med en central plads, som vil ligne Bitcoin symbolet set ovenfra.

Der vil ikke være nogen indkomstskat, lagerbeskatning, ejendomsskat eller kommuneskatter i Bitcoin byen. Den eneste skat vil være en 10% salgs skat. Alle andre former for skatter som vi kender vil ikke være tilstede, hvilket naturligvis er et forsøg på at lokke velhavende personer og virksomheder til landet.


Bitcoin vil naturligvis være det legale betalingsmiddel i byen, ligesom i alle andre byer i El Salvador. Men det er ikke derfor det hedder “Bitcoin City”. Årsagen er at byen skal finansieres delvis af bitcoin-backed obligationer. Det er her det bliver interessant og innovativt.


Den lokale regering vil udstede tokenized obligationer for $1 mia., som vil have en 6,5% årlig rente for investorer. Omkring $500 mio. vil blive brugt på at bygge byen, vedligeholde infrastrukturen mv. mens de resterende $500 mio. vil blive brugt på at købe Bitcoin for. De betragtes som bitcoin-backed obligationer af 2 årsager:


1) halvdelen vil blive investeret i Bitcoin og

2) obligationer vil blive tokenized på blockstream’s Liquid side-chain. Begge disse koncepter er nytænkende og innovative. Man vil kunne investere i obligationen for helt ned til $100 - således demokratiseres adgangen til investeringen betydeligt. I Blockstreams blog opslag skriver de bl.a.:


“Bitcoin obligationen repræsenterer starten af reformationen af kapitalmarkederne, bygget på Bitcoin og med layer-2 teknologier som Liquid Network. Nu kan investeret kapital flyde ind fra hvor som helst i verden uden friktion. Udbytte kan blive distribueret til investorer øjeblikkeligt, med indbygget kryptografi til at bevare fortroligheden. Obligationerne kan handles 24/7 med andre aktiver som stablecoins, ved brug af protokoller der eliminerer behovet for tillid.”


Med 6,5% årligt afkast vil obligationerne i sig selv være konkurrencedygtige i markederne, men fordi de er opbakket af Bitcoin gør det dem højst sandsynligt endnu mere attraktive. Hvis dette lykkes for El Salvador tror vi, at man kan forvente at de vil udstede mange flere af sådanne obligationer, og det vil være underligt hvis andre lande, stater og byer ikke følger trop - såfremt det lykkes.


Selv de mest optimistiske fortalere for krypto branchen havde nok ikke forestillet sig, at vi ville have en nation der havde vedtaget Bitcoin som legalt betalingsmiddel i 2021. Og da slet ikke at de nu vil bygge en Bitcoin by finansieret af Bitcoin obligationer. Det er spændende tider, og innovationen foregår med raketfart.


MicroStrategy køber yderligere 7.002 bitcoins for 2,7 mia. kr.

MicroStrategy fortsætter deres aggressive akkumulering af Bitcoin, hvor de senest her den 29. november annoncerede at de har købt yderligere 7.002 bitcoins for $414,4 mio. (2,712 mia. kr.) til en gennemsnitlig pris pr. Bitcoin på $59.187. Den børsnoterede virksomhed har nu 121.044 bitcoins på balancen, købt for $3,57 mia. (23,36 mia. kr.) til en gennemsnitlig pris på $29.534 pr. Bitcoin.


Investeringen har i skrivende stund en værdi på $6,9 mia. svarende til lidt over 45 mia. kr.


Bitcoin har lavet sin største opgradering i 4 år - Taproot

Den største Bitcoin opgradering i 4 år gik live i denne måned. Taproot opdateringen betyder større privatliv i transaktioner og større effektivitet, og derudover vil den udvide fundamentet for smart contracts, hvilket ellers ikke har været protokollens stærke side endnu. I praksis vil man som bruger af Bitcoin protokollen ikke mærke den store forskel, men det er især ift. udviklere og wallet leverandører at det vil blive nemmere at kode i.


Uden at det bliver for teknisk vil Taproot opgraderingen strømline transaktioner, udvide smart contract fundamentet på Bitcoin og simplificere lightning transaktioner, hvilket vil gøre det billigere og lettere at sende transaktioner på netværket.


Twitter CEO Jack Dorsey træder tilbage

Twitter’s stifter og CEO Jack Dorsey træder tilbage som adm. direktør for selskabet med øjeblikkelig virkning. Det bliver Twitter’s CTO, Parag Agrawal, der skal tage over som CEO, beretter virksomheden i en annoncering i mandags. Jack Dorsey, der nu er 45 år gammel, var både CEO for Twitter og Square og han vil fortsætte som bestyrelsesmedlem indtil udgangen af 2022. COO Bret Taylor vil blive bestyrelsesformand i den nye opsætning.


Jack Dorsey delte sin opdatering til sine medarbejdere på Twitter i bedste Jack Dorsey stil, da han ønsker at have gennemsigtige virksomheder. Jack Dorsey er før citeret for at sige, at hvis han ikke arbejdede på Twitter og Square så ville han arbejde fuldtid på Bitcoin, så det bliver spændende at følge om det er denne transition han har gang i.


El Salvador køber 100 Bitcoins mere i takt med markedet falder

Regeringen i El Salvador har købt yderligere 100 bitcoin, meddelte deres præsident Nayib Bukele i et tweet i fredags. De købte endnu engang i et “dip”, altså en periode hvor prisen korrigerede, og som præsidenten selv skriver: “100 ekstra coins er akkumuleret til en discount”.

Comments


bottom of page