top of page

Knaphed bestemmer prisen på Bitcoin

Opdateret: 12. okt. 2022

I denne artikel identificeres det hvordan knaphed, målt som Stock-to-Flow, bestemmer den langsigtede værdi på Bitcoin. Modellen anslår en Bitcoin pris på 55.000 dollar efter den kommende halvering d. 12. maj 2020.

Billede som viser at der er en tydelig sammenhæng mellem Bitcoins Stock-to-Flow og markedsværdien for Bitcoin, samt hvordan guld og sølv også har samme relation

Denne artikel er en officiel oversættelse af artiklen Modeling Bitcoin’s Value with Scarcity, som er publiceret af PlanB, i marts 2019. Det er således ikke investeringsrådgivning fra GL21 CAPITAL.


Introduktion

Satoshi Nakamoto offentliggjorde Bitcoins white paper” i oktober 2008 (Nakamoto, 2008), lavede den første blok i Bitcoins blockchain d. 3. januar 2009, og offentliggjorde koden d. 8. januar 2009. Dette var starten på en rejse der fører til et Bitcoin (BTC) marked på mere end 70 milliarder dollars i dag (marts 2019).


Bitcoin er det første, knappe digitale objekt som verden nogensinde har set. Det er knapt som guld og sølv, og kan sendes over internettet, radio, satellitter osv.


”Som et tankeeksperiment, forestil dig at der var et grundmetal med samme knaphed som guld, men med de følgende egenskaber: kedelig grå i farven, dårlig leder af elektricitet, ikke specielt stærk [..], ikke brugbar i nogle praktiske eller dekorative formål .. og en speciel, magisk egenskab: kan blive transporteret over en kommunikationskanal.” (Nakamoto, 2010)

Denne digitale knaphed har helt sikkert en værdi. Men hvor meget? I denne artikel kvantificeres knaphed ved brug af stock-to-flow, og stock-to-flow modellen bruges til at modellere Bitcoins værdi.


Knaphed og Stock-to-Flow

Ordbøger definerer typisk knaphed som ’en situation hvori noget ikke er nemt at finde eller erhverve sig, og ’mangel på noget’.


Nick Szabo har en mere brugbar definition af knaphed: ’unforgeable costliness’ – eller på jævnt dansk: ”ikke-manipulerbar kostbarhed”.


”Hvad har antikviteter, tid og guld tilfælles? De er dyre, enten grundet deres oprindelige omkostninger eller grundet deres usandsynlige historie, og det er svært at efterligne denne kostbarhed [..] Der er nogle udfordringer forbundet med at implementere ’ikke-manipulerbart kostbarhed’ på en computer. Hvis disse udfordringer kan overvindes, kan vi opnå bit guld.” (Szabo, 2008) ”Værdifulde metaller og samlingsobjekter har ikke-manipulerbar knaphed grundet omkostningerne forbundet med at lave dem. Dette gav engang penge en værdi som i store dele var uafhængigt af nogle pålidelige tredjeparter. [..] [men] du kan ikke betale online med metaller. Derfor ville det være rigtig fedt hvis der var en protokol hvori ikke-manipulerbare kostbare bits kunne blive produceret online med minimum afhængighed af pålidelige tredjeparter, og derefter sikkert opbevaret, overført, og analyseret med samme minimale grad af tillid. Bit guld.” (Szabo, 2008)

Bitcoin har ikke-manipulerbar kostbarhed fordi det koster meget elektricitet at producere nye bitcoins. Det at producere Bitcoins kan ikke nemt forfalskes. Bemærk, at dette er forskelligt fra FIAT penge (traditionelle, regeringsudstedte valutaer) og også fra andre kryptovalutaer der ikke har en øvre begrænsning på hvor mange coins der kan produceres, ikke har proof-of-work (PoW), har en lav hashrate, eller har en lille gruppe af mennesker eller virksomheder der nemt kan influere udbuddet osv.


Saifedean Ammous omtaler knaphed i form af stock-to-flow (S2F) ratio. Han beskriver hvorfor guld og Bitcoin er forskellige fra forbrugs-råvarer såsom kobber, zink, nikkel og messing, fordi de har en høj S2F.


”For enhver forbrugsvare [..] vil en fordobling af produktionen få den nuværende mængde til at se lille ud, hvilket vil få prisen til at falde og gøre skade på indehaverne af varen. For guld, vil en stigning i pris der medfører en fordobling af den årlige produktion være ubetydeligt, og vil forøge den globale mængde guld med 3% fremfor 1,5%” ”Det er denne konsekvente, lave rate af udbud af guld, der er den fundamentale årsag bag at det har bibeholdt sin monetære rolle igennem menneskets historie.” ”Den høje stock-to-flow ratio af guld medfører at det er den råvare der har den laveste priselasticitet af udbuddet.” ”Den eksisterende globale mængde af Bitcoin i 2017 var ca. 25 gange større end de nye coins der blev produceret i 2017. Dette er stadig under halvdelen af ratioen for guld, men omkring år 2022, så vil Bitcoins stock-to-flow ratio overhale gulds. (Ammous, 2018)

Altså kan knaphed kvantificeres af S2F.


S2F = stock / flow


Stock er størrelsen på den eksisterende, globale mængde der allerede findes. Flow er den årlige produktion. I stedet for S2F, så benytter folk sig også af udbudsvækstraten (flow/stock). Bemærk at S2F = 1 / udbudsvækstraten.


Lad os kigge nærmere på nogle S2F numre.