top of page

Bitcoin spot ETF kan blive godkendt i januar 2024

Opdateret: 2. jan.

Bitcoin spot ETF kan blive godkendt i januar 2024

Kilde: Bitcoin Magazine


Det amerikanske finanstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC) har ikke holdt meget fri hen over julen, men tværtimod gået i dialog med kapitalforvalterne, som har ansøgt om bitcoin spot exchange-traded fund (ETF) i USA. Flere analytikere og eksperter mener, at den første bitcoin spot ETF i USA vil blive godkendt d. 10. januar 2024 – hvis ikke før.


Ifølge en rapport fra SEC, som senere er blevet bekræftet af deltagerne, mødtes SEC med mindst syv ansøgere d. 21. december for at diskutere deres ETF-ansøgninger. Blandt deltagerne var bl.a. repræsentanter fra BlackRock, Grayscale Investments, ARK Invest og 21 Shares.


Ansøgere fik at vide, at hvis de vil komme i betragtning til første bølge af godkendelser i starten af januar 2024, ville de skulle indgive ændringer til deres ansøgninger inden d. 29. december 2023. Ændringerne i ansøgningerne er bl.a. ETF’ernes ”cash model”, hvori det ikke skal være muligt med apportindskud, f.eks. i form af indskud af bitcoin, men alene i form af kontanter (eller FIAT-valuta). Derudover, at det skulle tydeliggøres hvem der er ”authorized participants” (AP) i ansøgningerne, hvilket ifølge Bloomberg ETF-analytiker Eric Balchunas burde være sidste bump på vejen for ansøgningerne inden godkendelse.


Sent torsdag aften d. 28. december 2023 kom ARK Invest som de første på banen med deres opdaterede ansøgning. ARK Invest har ændret ansøgningen, så den lever op til SEC’s krav med bl.a. Authorized Participants og ændring i ind- og udlodninger af ETF’en. I løbet af dagen d. 29. december 2023 kom de øvrige ansøgere på banen med deres ændringer. BlackRocks vil benytte sig af Jane Street og JPMorgan Securities som authorized participants. Sidstnævnte er ganske bemærkelsesværdigt, da JPMorgans CEO, Jamie Dimon, for mindre end en måned siden udtalte, at bitcoin alene blev brugt af kriminelle og skulle lukkes ned – men nu støtter hans virksomhed op omkring BlackRocks ETF.


For de mange ether ETF’er er der lidt længere udsigter til en godkendelse, da SEC inden jul udsatte beslutningerne om bl.a. Hashdex Nasdaq Ethereum ETF og Grayscale Ethereum Futures ETF. Indtil videre er beslutningen on ether ETF’er udsat til maj 2024.


Hvorvidt bitcoin spot ETF-ansøgningerne bliver godkendt d. 10. januar eller før, er endnu uvist, men den tiltagende dialog mellem SEC og ansøgerne, er et positivt tegn, som indikerer, at en godkendelse kan være på trapperne og noget vi hos GL21 CAPITAL følger tæt.

 

El Salvador får godkendt verdens første bitcoin obligation

El Salvadors ambitiøse plan om at lancere bitcoin-obligationer, kendt som ”Volcano Bonds” har taget et betydeligt skridt fremad, efter at obligationerne har fået regulatorisk godkendelse i landet og forventes at blive udgivet i starten af 2024. Annonceringen kommer fra landets ”the Bitcoin Office”, der varetager landets interesser inden for Bitcoin. Kontoret meddelte på X (tidligere Twitter), at ”Volcano Obligationen har netop modtaget regulatorisk godkendelse fra Digital Assets Commission (CNAD). Vi forventer, at obligationen vil blive udstedt i løbet af første kvartal af 2024.” – se billede 1 nedenfor. Det er Bitfinex Securities, en reguleret division af kryptohandelsbørsen Bitfinex, som skal stå for udstedelsen.


Billede 1: X-opslag fra El Salvadors ”The Bitcoin Office”

Opslag, d. 12. december 2023

Kilde: X (tidligere Twitter)


Godkendelsen blev kort efter bekræftet af landets præsident, Nayib Bukele, som skrev på X ”Wen volcano bond?” og senere lavede flere oplæg der bekræftede, at obligationerne er planlagt til udstedelse i første kvartal 2024.


"Volcano Bonds" blev første gang annonceret i 2021 af præsident Nayib Bukele kort tid efter, at El Salvador som det første land i verden anerkendte bitcoin som lovligt betalingsmiddel. Bukele sigtede dengang mod at rejse ca. 6,7 mia. kr. ($1 mia.) gennem disse bitcoin-understøttede obligationer. Formålet med obligationerne er at støtte en bitcoin-minedriftsindustri, der udelukkende er drevet af vedvarende energi, herunder energi fra landets aktive vulkaner – hvoraf navnet Volcano Bonds kommer fra.


Ifølge de oprindelige planer vil obligationerne være opgjort i US dollars, hvoraf halvdelen af obligationernes værdi skal bruges til at investere i infrastruktur, f.eks. den ovennævnte bitcoin-mining industri, mens det resterende skal bruges til at investere i bitcoin, som holdes i fem år, før det kan sælges. Udløbsdatoen i den oprindelige plan var januar 2032, med en rente på 6,5% - dog er det endnu ikke offentliggjort hvilke detaljer, som indgår i den nye, godkendte obligation.


Udover planen om at lancere en bitcoin obligation, har El Salvador ligeledes annonceret i december, at de vil tilbyde et ”Freedom VISA”-program for at tiltrække bitcoin- og krypto-millionærer til landet.


Programmet vil tilbyde fuldt statsborgerskab for op til 1.000 personer om året, som investerer mindst 6,7 mio. kr. ($1 mio.) i bitcoin eller i stablecoinen tether (USDT) i El Salvador. En ansøgning vil koste 6.700 kr. ($999), betalt i bitcoin eller tether og er ikke refunder-bar i tilfælde af, at man afvises. Den tekniske del af processen vil blive varetaget af Tether Global, udstederen af USDT.


Konceptet minder meget om et andet lignende koncept kaldet "Golden VISA," som tilbydes af flere nationer, hvor velhavende personer kan investere en vis sum i landets obligationer eller ejendomme og til gengæld modtage en opholdstilladelse.


El Salvador er det første land i verden til at åbne op for at acceptere bitcoin eller tether-investeringer som betaling for opholdstilladelse. El Salvador kan i teorien modtage mindst 6,7 mia. kr. ($1 mia.) i indskud, hvis kvoten fyldes hvert år.


El Salvador skrev historie i september 2021, da det som den første nation anerkendte bitcoin som lovligt betalingsmiddel. Siden har landet investeret i bitcoin og har over 2.700 bitcoin i sin reserve - en position, der hidtil har genereret over 20 mio. kr. ($3 mio.) i urealiseret fortjeneste. Disse skridt er ifølge præsidenten en del af en bredere plan om at mindske El Salvadors afhængighed af amerikanske dollars og bekæmpe hyperinflation ved at tiltrække nye indtægtskilder.


Hos GL21 CAPITAL mener vi stadig, at denne plan er spændende at følge og at mange ikke-vestlige lande på sigt vil følge trop med El Salvador, når de først ser de fordele, som landet får ud af at integrere bitcoin som en del af deres finansielle system.

 

MicroStrategy køber yderligere 14.620 bitcoin forud for den potentielle spot ETF godkendelse

Business Intelligence virksomheden, MicroStrategy, med Michael Saylor ved roret fortsætter med at akkumulere bitcoin (BTC) i forventning om potentiel godkendelse af en bitcoin spot exchange-traded Fund (ETF) i USA.


Mellem den 20. november 2023 og den 26. december 2023 har MicroStrategy og dets datterselskaber købt yderligere 14.620 bitcoin for 4,1 mia. kr. ($615,7 mio.). Dette meddelte virksomheden i slutningen af december i sin 8-K-indsendelse til det amerikanske finanstilsyn, SEC (Securities and Exchange Commission). Ifølge meddelelsen købte de bitcoin for ca. $42.110 pr. bitcoin, inklusiv gebyrer og andre omkostninger.


Købet bringer MicroStrategy og dets datterselskabers samlede bitcoin-beholdning op på 189.150 bitcoin, med en samlet købspris på ca. 40 mia. kr. ($5,9 mia.) og en gennemsnitlig købspris på ca. $31.168. Med dette køb sidder MicroStrategy på godt 0,9% af alle bitcoin, der vil blive produceret (21 millioner), hvilket dog stadig kun er ca. 17% af den samlede beholdning, som pseudonymet Satoshi Nakamoto har i sin wallet (ca. 1,1 mio. bitcoin). Satoshis wallet er stadig den wallet, som holder flest bitcoin i verden.


MicroStrategys seneste bitcoin køb følger efter et andet massivt køb af 16.130 bitcoin, som vi skrev om i vores november nyheder, hvor de erhvervede bitcoins til en pris af $36.785 pr. bitcoin. Virksomheden købte tidligere 6.067 bitcoin i september og oktober samt 12.333 bitcoin i juni, hvilket kan ses på nedenstående figur 2.


Figur 2: Udvikling i MicroStrategy’s samlede bitcoin beholdning

Antal bitcoin per d. 27. december 2023, 2020 til 2024

Kilde: Ecoinometrics


At MicroStrategy fortsætter deres opkøb af bitcoin er et yderligere bevis på virksomhedens langsigtede strategi i bitcoin og stemmer overens med visionen fra medstifteren og Bitcoin-tilhængeren Michael Saylor. Men opkøbet er ligeledes et strategisk træk i at sikre sig mod den forventelige prisstigning, der vil komme, når de amerikanske bitcoin spot ETF’er forventes godkendt i starten af 2024.


Ifølge Michael Saylor kan en bitcoin spot ETF være "den største udvikling på Wall Street i 30 år", fordi et sådant produkt ville åbne døren for mainstream privat- og institutionelle investorer, der tidligere ikke har haft adgang eller mandat til at investere i bitcoin. Saylor laver sågar en sammenligning til dengang, hvor en S&P500 ETF blev oprettet, som nemt gav investorer adgang til det brede amerikanske S&P500-indeks.


Hos GL21 CAPITAL har vi fulgt MicroStrategy i flere år, da vi ser det som en af verdens førende virksomheder inden for allokering og investering i bitcoin blandt virksomheder. Vi tror, ligesom med El Salvador, at MicroStrategy går forrest og der med tiden vil være andre virksomheder som vil følge en lignende bitcoin-strategi.


Bitcoin afslutter 2023 som et af de bedst præsterende aktiver

Bitcoin afslutter 2023 med at overgå alle større traditionelle aktiver, ifølge kryptoanalysevirksomheden Kaiko Research. Bitcoin er steget mere end 150% i 2023 trods udfordrende makroøkonomiske forhold og modvind i kryptoindustrien.


Kun få aktiver ligger foran bitcoin, herunder Nvidia Corp (NVDA), som er steget med over 230% drevet af AI-hypen, som har fundet sted i løbet af 2023, hvor bl.a. Nvidias aktie mere end fordoblede fra januar til maj 2023. Kaiko har opgjort aktivernes afkast i 2023 ud fra nøgletallet, Sharpe Ratio. Sharpe Ratio viser det risikojusteret afkast, med andre ord, et nøgletal hvor prisudviklingen holdes op mod prisudsving – se figur 3 nedenfor.


Figur 3: Sharpe ratio for udvalgte aktiver i 2023YTD

Risikojusteret afkast (sharpe ratio), 2023YTD (indtil 30. november 2023)

Kilde: Kaiko


Kaiko opdeler bitcoins prisbevægelse i løbet af året i tre faser: 1) den tidlige stigning, 2) stagnationen midt på året og 3) stigning i slutningen af året, der har fået folk til at tale om en nyt ”bull” marked.


Den tidlige stigning indfandt sig i starten af året, hvor bitcoin steg fra sin bund i november 2022 på omkring $16.000 og frem mod marts 2023, hvor prisen svingede omkring $28.000.


Stagnationen midt på året var en mærkelig tid; fra marts til oktober handlede bitcoin næsten konstant mellem $25.000 og $30.000. I løbet af sommeren nåede handelsvolumenerne flerårige lavpunkter, da det syntes, at al entusiasme havde forladt markedet.


Efter at BlackRock indgav sin ansøgning om en bitcoin spot ETF i sensommeren, og et fejlplaceret tweet, der hævdede, at ETF'en var blevet godkendt, synes at genskabe optimismen og fik igen prisen til at stige mod nye højder. Siden da er bitcoin steget fra $28.000 til næsten $45.000. Så på trods af en stille midte af året har bitcoin alligevel præsteret et af de bedste Sharpe Ratio nøgletal i år.


Kaikos analyse peger også på en ændring i bitcoins korrelation med aktiemarkedsindekset Nasdaq 100. Ifølge virksomheden er bitcoin ofte blevet beskrevet som en beskyttelse mod monetær inflation og sammenlignes med en digital version af guld. Dog er dets værdi primært påvirket af makroøkonomiske faktorer, præstationen af den amerikanske dollar og tendenserne på aktiemarkedet – men denne tendens ser ud til at ændre sig.


Som det kan ses fra nedenstående figur 4, så har korrelationen mellem bitcoin og Nasdaq 100 været faldende hen over året – og ganske betydeligt i slutningen af året, hvor bitcoin brød igennem $40.000, hvilket har skabt en negativ korrelation mellem de to. Hvorvidt dette fortsætter er uvis, men det er angiveligt et positivt tegn for bitcoin og understøtter den overordnede tese for bitcoin som en form for digitalt guld.


Figur 4: Korrelation mellem bitcoin og Nasdaq 100

Korrelation over 60 dage

Kilde: Kaiko

 

Private lån baseret på blockchain-teknologi har nået en værdi på 3,9 mia. kr. og er dermed fordoblet siden 2022

Blockchain-baserede udlån har igen fået medvind i 2023, og værdien af aktive tokeniserede private lån ligger nu på 3,9 mia. kr. ($582 mio.) – hvilket er en stigning på 128% i forhold til sidste år.


Selvom det stadig er langt fra toppen på 10 mia. kr. ($1,5 mia.) i juni 2022, kan stigningen over det seneste år, ifølge analysevirksomheden RWA.xyz, signalere, at lånesøgere leder efter blockchain-baserede (DeFi) alternativer til traditionelle løsninger på baggrund af de stigende renter.


Den nuværende gennemsnitlige rentesats er 9,64% for blockchain-baserede kreditprotokoller, mens benchmarket i den traditionelle finansverden er mellem 5,75% og 11,91%, ifølge en rapport fra NerdWallet den 1. december 2023.


Lånene, der optages på blockchain-baserede kreditprotokoller, er heller ikke små. RWA.xyz har opgjort 30 mia. kr. ($4,5 mia.) i blockchain-baserede lån på tværs af 1.804 handler, hvilket betyder, at det gennemsnitlige lån løber op i ca. 17 mio. kr. ($2,5 mio.).


En af de mest bemærkelsesværdige lånesøgere inden for det seneste år er det britiske kapitalforvaltningsselskab Fasanara Capital, der optog et lån på 257 mio. kr. ($38,3 mio.) fra protokollen Clearpool til en årlig rentesats på godt 7%. Den Brasilianske bank Divibank er en anden finansiel institution, der deltager i markedet.


Ethereum-baserede Centrifuge har over 43% af det nuværende aktive lånemarked med 1,7 mia. kr. ($255 mio.), hvilket er en stigning på 203% fra 563 mio. kr. ($84 mio.) ved starten af ​​2023. Goldfinch og Maple er de næststørste blockchain-kreditprotokoller med henholdsvis ca. 1 mia. kr. ($143 mio.) og 690 mio. kr. ($103 mio.) i aktive lån – se figur 5 nedenfor.


Figur 5: Værdien af aktive lån per protokol

US dollars, 2021-2024, per 29. december 2023

Kilde: RWA.xyz


De vigtigste kryptoaktiver i det decentrale lånemarked er de tre stablecoins tether (USDT), USD Coin (USDC) og Dai (DAI), som grundet deres stabile værdi mod den amerikanske dollar gør dem yderst brugbare.


Data fra RWA.xyz viser, at de største blockchain-baserede lånesøgere kommer fra forbrugersektoren ($197,7 mio.) og bilsektoren ($186,8 mio.), efterfulgt af fintech, ejendom, carbon-projekter og handel med kryptoaktiver – se figur 6 nedenfor.


Figur 6: Opdeling af låns brugstype

US dollars, per 29. december 2023

Kilde: RWA.xyz


Til trods for den nylige stigning udgør det aktive lånemarked inden for DeFi på 3,9 mia. kr. kun ca. 0,3% af det 11 billioner kr. ($1,6 billioner) store traditionelle private kreditmarked.

Det er vigtigt at understrege, at lån fra blockchain-baserede protokoller indebærer risici. Hvis man låner eller udlåner igennem disse protokoller, er det vigtigt at lave sin egen research inden og overveje emner som insolvens, sikkerhedsstillelse, smart contracts og andre sikkerhedsrisici.

Comentarios


bottom of page