BlackRock’s bitcoin spot ETF har nu endelig fået en deadline
Kilde: GETTY
Uret er begyndt at tikke for det amerikanske finanstilsyn (SEC) i forhold til stillingtagen om, hvorvidt de vil godkende eller afvise de seks ansøgninger om bitcoin spot ETF’er – heriblandt BlackRocks ansøgning.
Som vi kunne berette om i vores månedsnyheder fra juni, har flere store kapitalforvaltere i USA indsendt en ansøgning om at få noteret en bitcoin spot ETF. Modsat andre børsnoterede produkter (ETP), som der allerede kan handles på amerikanske handelsbørser i dag, er disse produkter bitcoin spot ETF’er, hvilket betyder, at der vil investeres 1:1 i en dollarværdi af bitcoin, hvor de fleste ETP’er i dag er futures kontrakter og ikke har faktiske bitcoin, som det underliggende aktiv, og dermed ikke nødvendigvis følger den faktiske pris på bitcoin.
Ifølge de officielle registre (Federal Register) er de seks ansøgninger fra BlackRock, Bitwise, Fidelity, WisdomTree, VanEck og Invesco gået videre til næste fase i godkendelsesprocessen, hvor SEC formelt skal tage stilling til ansøgningerne. Dette betyder, at SEC nu har en deadline på minimum 45 dage og maksimalt 240 dage til enten at afvise eller godkende ansøgningerne – det vil sige, at vi senest i marts har et svar på, hvorvidt disse bitcoin spot ETF’er bliver godkendt.
Selvom der ikke er nogen garanti for at disse ETF’er bliver godkendt, er der alligevel flere eksperter som peger på, at BlackRocks involvering netop kan være nøglen til at få godkendelsen. Eksempelvis har børsmæglerselskabet Bernstein udgivet en rapport i juli, hvori de anser sandsynligheden for en godkendelse til at være relativ høj. De argumenterer for, at SEC allerede har godkendt future-baserede bitcoin ETF’er og senest en gearet future ETF. Derudover, at ansøgerne lever op til de regulatoriske krav som der kræves, f.eks. en ”surveillance agreement” mellem handelsbørser som handler spot aktiverne og en reguleret handelsbørs, som f.eks. Nasdaq.
Der er generelt et hul i markedet for en bitcoin spot ETF, da de nuværende muligheder, som f.eks. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) er en dyrere, illikvid og inefficient måde at få eksponering på. Dog har børsnoterede produkter alligevel i de sidste fire uger oplevet den største tilgang af kapital siden bitcoin var på sin all-time-high i 2021. F.eks. har ProShares med deres Bitcoin Strategy ETF (BITO), som er en fond der holder bitcoin futureskontrakter, oplevet en tilgang på 2,6 mia. kr. ($390 mio.) år-til-dato, hvor 1,1 mia. kr. ($164 mio.) er kommet ind mellem maj og juni. Ifølge data fra CoinShares var den ugentlige handelsvolumen for alle krypto investeringsprodukter i starten af juli på 15,5 mia. kr. ($2,3 mia.), hvilket er væsentligt over det ugentlige gennemsnit på 9,4 mia. kr. ($1,4 mia.).
Afslutningsvis kan det også nævnes, at BlackRock’s CEO, Larry Fink, også gør sit eget fodarbejde for at hjælpe med godkendelsesprocessen. I juli deltog Larry Fink i et interview på Fox Business, hvor han bl.a. udtalte at krypto, mere specifik bitcoin, kan ”revolutionere det finansielle system”. Bl.a. udtalte han i interviewet: ”I stedet for at investere i guld som en hedge mod inflation, eller som en hedge mod de adskillige problemer der er i et hvilket som helst land, eller som hedge mod devalueringen af ens valuta – lad os gøre det klart, så er bitcoin (red.) et internationalt aktiv, der ikke er baseret på nogen valuta, og kan dermed repræsentere et aktiv, som folk kan bruge som et alternativ.” og til spørgsmålet om deres bitcoin spot ETF fortsætter Larry: ”Vi håber, at vi, ligesom tidligere, kan arbejde sammen med vores regulatoriske myndigheder (red.) og få ansøgningen godkendt en dag, og jeg aner ikke, hvornår den dag bliver, men vi får se, hvordan det hele kommer til at forløbe.”.
Larry Fink er gået fra et par år siden at mene, at krypto alene blev brugt til ulovlige aktiviteter til at være fortaler for krypto, hvilket vi hos GL21 CAPITAL mener er yderst interessant og virker lovende - ikke kun for bitcoin, men også for hele kryptoindustriens fremtid.
Europa får snart sin første bitcoin spot ETF
Selvom kapitalforvalterne i USA trækker store overskrifter med deres ansøgning om en bitcoin spot ETF, så er den London-baserede investeringsplatform, Jacobi Asset Management, allerede godt på vej med lanceringen af Europas første bitcoin spot ETF, som forventes lanceret senere på året.
Den oprindelige plan var, at Jacobi’s bitcoin spot ETF skulle være lanceret på børsen Euronext Amsterdam i juli 2022, men grundet Luna/Terra kollapset i maj 2022 valgte virksomheden at udsætte deres lancering, på trods af, at de allerede i oktober 2021 fik godkendelse fra finanstilsynet i Guernsey, hvor fonden er registreret.
Jacobi Asset Management har udtalt til Financial Times, at de vælger at gå til markedet med deres bitcoin spot ETF i år, da de har set et markant skifte i efterspørgslen sammenlignet med 2022 og er nu ved at planlægge den præcise dato for lanceringen.
Jacobi Bitcoin ETF, som produktet kommer til at hedde, adskiller sig fra mange af de ETN’er, som der findes på de europæiske børser i dag. Den største forskel mellem en ETF (Exchange Traded Fund) og en ETN (Exchange Traded Note) er, at mens man som investor i en ETF har del i de underliggende aktiver, som i dette tilfælde er bitcoin, har man i en ETN kun et gældspapir (debt security) og dermed ikke en garanteret 1:1 eksponering mod det faktiske aktiv.
Nyheden om en europæisk bitcoin spot ETF er ligesom de amerikanske noget, som vi hos GL21 CAPITAL tror vil skabe yderligere efterspørgsel og få flere investorer til at overveje en allokering i bitcoin (eller krypto), da adgangsbarriererne bliver sænket betydeligt. Men hvornår og hvor meget dette kommer til at påvirke priserne, må tiden vise.
Elon Musk fastholder troen på krypto
I forbindelse med Teslas afrapportering for andet kvartal 2023 kunne det ses, at deres balance over kryptoaktiver stadig er uændret fra tidligere kvartaler og viste en værdi på 1,2 mia. kr. ($184 mio.). Ligesom med danske regnskabsprincipper opskrives værdien ikke af urealiserede gevinster, hvorfor den nuværende værdi ikke nødvendigvis afspejler den faktiske værdi af Tesla beholdning.
Vi har flere gange skrevet om Tesla og deres investering i krypto, da deres CEO, Elon Musk, selv har en tro på krypto. I 2022, efter Tesla havde solgt 75% af deres bitcoin beholdning, afviste Elon Musk ikke, at selskabet på et senere tidspunkt ville købe op i bitcoin igen. Tesla har dog endnu ikke øget deres beholdning igen.
Samtidig går der spekulation om, hvorvidt Elon Musk med rebrandingen af Twitter til ”X”, vil øge sit fokus på en digital betalingsløsning, hvor krypto er en del af ligningen. I et interview i juni udtalte Elon Musk, at idéen om at have betalinger direkte på platformen ”giver mening”. Årsagen hertil vil være, at ”X” vil kunne genere omsætning ved at tage et gebyr ved hver overførsel.
Rebrandingen af Twitter til ”X”, er ifølge Elon Musk i tråd med visionen om at skabe ”the everything app”, hvilket er kraftigt inspireret af den kinesiske ”WeChat” app. WeChat anses som en ”everything app” da man kan lave alt fra at sende beskeder, shoppe online, tilgå sin bank, osv. og dermed erstatter de hundredvis af apps, som folk har på deres smartphones i dag.
Overførsler med krypto er dog ikke en ny funktion på Twitter, da de allerede i september 2021 gjorde det muligt, at brugere kunne sende drikkepenge (tips) til hinanden i form af bitcoin eller ether. Derudover har man ligeledes kunne benytte sig af NFT-profilbilleder siden januar.
Selvom Elon Musk er stor fan af dogecoin (DOGE), er han alligevel stadig tilhænger af bitcoin, og det bliver interessant at følge, om krypto får en større rolle i Elon’s vision for X, og hvordan det fremadrettet kommer til at påvirke efterspørgslen og dermed priserne.
Halvårsrapport fra Chainalysis viser fald i antallet af kriminelle aktiviteter
Den danskstiftede blockchainanalysevirksomhed, Chainalysis, har udgivet deres halvårsrapport for kriminelle aktiviteter inden for krypto og viser et stort fald sammenlignet med 2022. Sammenlignes 2023 år-til-dato, dvs. frem til slutningen af juni, med samme periode i 2022, så er niveauet faldet med 65%. Figur 1 nedenfor viser tre grafer over tilgang af kapital til hhv. lovlige, risikofyldte og ulovlige/kriminelle services. Den lys-orange linje er 2023, og som det kan ses, er denne linje væsentligt lavere end både 2021 (den blå) og 2022 (den lyserøde) – dog stadig højere end 2020. Interessant er dog også, at sammenholdes faldet i tilgangen til lovlige services med ulovlige services, så er faldet i lovlige væsentlige lavere og kun 28% modsat de 65%.
Figur 1: Akkumuleret tilgang af kapital til lovlige, risikofyldte og ulovlige/kriminelle services
2020-2023 (indtil juni) per måned
Kilde: Chainalysis
Som det kan se af nedenstående figur 2, er det specielt inflow til ”scams”, som er faldet i 2023 sammenlignet med 2022. Chainalysis beskriver i deres rapport, at historisk, når priserne begynder at stige, som de har gjort i starten af 2023, så ser de typisk at det tiltrækker personer med dårlige intentioner, som forsøger sig med ”scams”. Scams betyder, at man snyder folk for deres penge ved f.eks. at love store afkast, men ender i stedet med at stjæle folks penge. Dette har dog ikke været tilfældet i 2023.
Men som figur 2 også viser, er der en stigning i ”ransomware”. Ransomware er en type ondsindet software (malware), der bruges af cyberkriminelle til at blokere eller kryptere adgangen til et system eller vigtige filer, indtil en løsesum betales. Angriberne tager kontrol over ofrets data og kræver penge i form af løsepenge for at frigive dataene tilbage til dem.
Disse angribere har overgået deres indtægter fra 2022 betydeligt og har allerede ”tjent” næsten 3 mia. kr. ($450 mio.). De har haft succes med at angribe både store og små organisationer ved hjælp af målrettet ransomware samt mindre sofistikerede "spray and pray" angreb. "Spray and pray" refererer til en mere vilkårlig og upersonlig tilgang, hvor angriberne sender ransomware til en bred vifte af mål/personer i håbet om, at nogen vil falde for angrebet og betale løsepenge.
Selvom det ikke er alle områder, som er faldende, er det alligevel en positiv nyhed som Chainalysis kan præsentere, som endnu engang er med til at afkræfte hypotesen om, at krypto kun bruges til kriminelle aktiviteter.
Figur 2: Ændring i kriminelle aktiviteter sammenlignet mellem 2022 (indtil juni) og 2023 (indtil juni)
2022-2023, USD
Kilde: Chainalysis
Abu Dhabis finanstilsyn udsteder første kryptolicens
I juli måned udstedte Abu Dhabis finanstilsyn (Financial Services Regulatory Authority), en tilladelse til finansielle tjenester til kryptovirksomheden Rain. Den Bahrain-baserede kryptovirksomhed er den første til at modtage en licens til at operere som "reguleret mægler og opbevaringstjenesteudbyder" for detailinvestorer såvel som institutioner.
Rain har udtalt, at tilladelsen giver dem mulighed for at ”indlede en ny æra for udbredelse af digitale aktiver i regionen, da virksomheden gennem denne tilladelse vil kunne tilbyde tjenester til køb, salg og opbevaring af digitale aktiver til kunder, herunder institutioner og en række individuelle kunder i De Forenede Arabiske Emirater." CEO Joseph Dellago tilføjede nogle præciseringer om, hvad denne licens betyder for Rain-kunder. Helt konkret betyder det, at lokale borgere nu vil kunne overføre likviditet til deres konti på få minutter igennem et samarbejde med en lokal UAE-bank.
Rain startede allerede arbejdet tilbage i 2018, hvor Abu Dhabi Global Market (ADGM) lancerede et reguleringsframework for krypto. På det tidspunkt sagde ADGM, at det reguleringsmæssige framework viste dets "vedvarende engagement i at styrke Abu Dhabis økonomiske diversifikation gennem innovation og bæredygtige initiativer." Og senere i 2021, at "hele økosystemet i Abu Dhabi [...] arbejder sammen for at gøre det let for alle aktørerne at tiltrække og bringe nye aktører (red.) herhen for at udvikle den regulatoriske ramme."
Abu Dhabi kæmper, som så mange andre lande og regioner, med at være det foretrukne hub for kryptovirksomheder, da de kan se den værdi det kan tilvejebringe. Uagtet dette, er det en positiv nyhed for kryptoindustrien som helhed, da de lavere adgangsbarrierer for Abu Dhabis borgere kan betyde større adoption af krypto.
Comments