top of page

Ethereum spot ETF godkendes til handel i USA

Opdateret: 2. aug.

Ethereum spot ETF godkendes til handel i USA

I slutningen af juli 2024 blev endnu en historisk milepæl opnået for kryptoindustrien, da ni Ethereum spot ETF'er blev godkendt af det amerikanske finanstilsyn (SEC). Få dage efter godkendelsen begyndte alle ni at handle på de amerikanske børser. Denne milepæl kommer kun et halvt år efter landets debut med bitcoin spot ETF’er og er med til at understrege den voksende legitimitet af kryptoaktiver blandt institutionelle investorer.


Investorer kan vælge mellem ETF’er fra BlackRock, Fidelity, Grayscale, VanEck, Bitwise, 21Shares, Franklin Templeton og Invesco. Hver ETF er tilgængelig på enten Cboe, NYSE Arca eller Nasdaq børserne. Ligesom bitcoin ETF’erne, er disse ETF’er ligeledes ”spot”, hvilket betyder, at fondene skal investere direkte i Ethereums kryptoaktiv ether for hver dollar, der kommer ind i fondene. 


Grayscale har valgt at udbyde to ETF’er: Ethereum Trust (ETHE) og Ethereum Mini Trust (ETH), hvor forskellen ligger i det årlige gebyr på henholdsvis 2,5% og 0,15%. Sidstnævnte ETF vil starte med ca. 6,9 mia. kr. ($1 mia.) i aktiver og modtager derfor 10% af de nuværende aktiver i ETHE, som dermed starter med ca. 63,4 mia. kr. ($9,2 mia.). Firmaets "Mini" Trust er i øjeblikket den billigste amerikanske Ethereum ETF.


Lanceringerne kommer to måneder efter, at Securities and Exchange Commission godkendte 19b-4-ansøgningerne og det lå derfor i kortene, at ETF’erne ville blive godkendt til handel, det var blot et spørgsmål om hvornår.


Eftersom ETF’erne kun har handlet siden d. 23. juli og det kan være svært at konkludere noget endegyldigt, vælger vi alligevel at dykke ned i udviklingerne indtil nu.


Fra åbningsdagen d. 23. juli til d. 31. juli 2024 har de ni ETF’er samlet haft en netto udstrømning af kapital på ca. 3,4 mia. kr. ($488,6 mio.). Som det kan ses fra figur 1 nedenfor, har de store indstrømninger af kapital til BlackRocks, Bitwises og Fidelitys ETF’er ikke været nok til at opveje de ca. 13,8 mia. kr. ($2 mia.), som har forladt Grayscales ETHE. Dette var dog forventeligt, da vi så en lignede udstrømning af kapital da bitcoin spot ETF’erne begyndte at handle i starten af januar. Mange investorer i Grayscales ETHE har ventet længe på godkendelsen af ETF’erne, da det nu er muligt, at de kan realisere deres investering. Tidligere var fonden lukket og at den nu er åben, har fået mange til at trække deres investering.

 

Figur 1: Akkumuleret flow for amerikanske Ethereum spot ETF’er opdelt på ETF’erne

23. juli 2024 til 31. juli 2024, millioner USD

Kilde: Farside Investors


Flere ETF-analytikere har udtalt, at de tidlige udstrømninger ikke nødvendigvis bør betragtes negativt eller som en fiasko for Ethereum ETF’erne. James Butterfill, forskningschef hos CoinShares har udtalt om udstrømningerne, at "det repræsenterer sandsynligvis en blanding af investorer, der tager profit for første gang i mange år og skifter til billigere produkter," Dertil udtalte han også, at "vi forventer, at indstrømningen fra de nyudstedte ETF'er gradvist vil overstige udstrømningen fra den tidligere (red.) lukket Grayscale-fond.". Dette fik han også ret i, da det total flow til ETF’erne igen blev positivt d. 30. juli – se figur 2.


Figur 2: Dagligt kapital flow for amerikanske Ethereum spot ETF’er

23. juli 2024 til 31. juli 2024, millioner USD

Kilde: Farside Investors


Derudover lanceres disse ETF'er om sommeren, hvor handelsaktiviteten historisk set er lavere. Alligevel er det imponerende at fondene oplevede handelsvolumener på ca. 7,6 mia. kr. ($1,1 mia.) på deres åbningsdag — omkring en fjerdedel af de 31,7 mia. kr. ($4,6 mia.) i volumen som bitcoin ETF’erne havde på deres debut den 11. januar 2024.


I et X-opslag har bl.a. Nate Geraci, fra organisationen The ETF Institute, kaldt debuten for "meget succesfuld" og andre ETF-analytikere som Eric Balchunas fra Bloomberg har påpeget at fem ud af de ni ETF’er havde en volumen på dag 1, som er i top-15 blandt alle ETF’er lanceret de sidste 12 måneder – eksklusiv bitcoin spot ETF’erne – se figur 3 nedenfor.


Figur 3: Dag-1 volumen for amerikanske ETF’er lanceret inden for 12 måneder (eksl. bitcoin ETF’er)

Seneste 12 måneder, millioner USD

Kilde: Bloomberg


BlackRocks ETHA er ligesom med deres bitcoin spot ETF, den ETF, som har modtaget mest kapital og har per 31. juli modtaget ca. 4,2 mia. kr. ($618,2 mio.) i investeringer. Bitwise kommer ind på en anden plads med 1,9 mia. kr. ($284,5 mio.). På samlet antal aktiver (AuM) er det stadig Grayscale, som har mest kapital, da de som nævnt tidligere havde en større startkapital grundet den tidligere lukket fond (ETHE). Det er spændende at se, om BlackRock ligesom med bitcoin spot ETF’en kan overtage Grayscale position som den største ETF, nu når Grayscale fra starten har lanceret et billigere alternativ med kun 0,15% i omkostninger, hvor BlackRock har 0,25% på deres ETF. Tilsvarende strategi har Grayscale også igangsat for bitcoin, hvor de snart lancerer deres alternative bitcoin spot ETF med kun 0,15% i omkostninger og bliver dermed den billigste bitcoin ETF.


Neena Mishra, direktør for ETF-forskning hos Zacks Investment Research, har dog udtalt at "BlackRock's fremragende distributionsnetværk og markedsføringskraft vil sikre, at ETHA fortsat vil forblive foran sine konkurrenter”, mens at hun mener om Grayscale; ”Jeg vil dog også holde øje med Grayscale Ethereum Mini Trust, som bør tiltrække nogle yngre investorer med sin ultra-lave pris,".


Selvom Ethereum spot ETF’erne sandsynligvis ikke kommer til at tiltrække kapital i samme niveau som bitcoin spot ETF’erne er det alligevel en historisk milepæl, at det andet største kryptoaktiv målt på markedsværdi bliver tilgængeligt for en større målgruppe. Som nævnt indledningsvist er dette også endnu en blåstempling af Ethereum og kryptomarkedet som helhed og noget som alt andet lige vil skabe en større efterspørgsel på ether, som på sigt kan medføre prisstigninger.


Flere markante spillere kommer med deres langsigtede bitcoin prisforudsigelser

I løbet af juli måned er der kommet prisforudsigelser om bitcoin fra flere markante spillere. Vi har valgt at fremhæve tre bud, der bruger forskellige forudsætninger for deres estimater, men alle peger i retningen af højere priser, hvilket vi ser som et positivt tegn.


Første bud kommer fra kapitalforvalteren VanEck, som i en rapport forudsiger, at bitcoin potentielt kan nå en markedsværdi på 420 billioner kr. ($61 billioner) i 2050. Dette vil give en pris per bitcoin på ca. 20 mio. kr. ($2,9 mio.). Forudsætningen for væksten, er en forventning om massiv efterspørgsel på bitcoin, som et decentraliseret aktiv til sikkerhed for handelsafregninger og som reserve for centralbanker. I et mindre favorabelt scenarie forudsiger VanEck (bear scenarie) at bitcoin rammer ca. 900.000 kr. ($130.314) i 2050, mens deres bedste scenarie (bull) vil resultere i en pris på ca. 360 mio. kr. ($52,3 mio.). Se tabel 1 nedenfor.


Tabel 1: VanEcks bitcoin pris scenarier i 2050 opdelt på base, bear og bull scenarier

Kilde: VanEck

 

VanEck forudser i deres base scenarie, at bitcoin i 2050 vil kunne bruges til at afvikle 10% af verdens internationale handel og 5% af verdens indlandshandel. Dette vil resultere i, at centralbanker skal holde 2,5% af deres aktiver i bitcoin. Rapporten nævner også, at skaleringsløsninger for Bitcoins blockchain-netværk – kendt som Bitcoin layer 2s (L2s) – samlet kunne have en værdi på omkring 52,4 billioner kr. ($7,6 billioner), eller cirka 12% af bitcoins samlede værdi.


Denne optimistiske prisforudsigelse for bitcoin understøttes af Michael Saylor, medstifter af MicroStrategy, som forudsiger, at bitcoin kan nå 90 mio. kr. ($13 mio.) i 2045. Under en keynote-tale på Bitcoin konferencen i juli, fremlagde Michael Saylor sit perspektiv på bitcoin, herunder sin prisforudsigelse. Saylor understregede, at fysisk kapital som aktier, obligationer og ejendom over tid mister værdi på grund af entropi (et udtryk for den samlede uorden eller tilfældighed i et system), mens bitcoin, som han beskrev som "udødelig, uforanderlig og immateriel", ikke er underlagt disse fysiske begrænsninger, da vi kender ”spillereglerne”.


Michael Saylor fremlagde ligeledes et bear-, base- og bull-scenarie for bitcoin i 2045 baseret på hhv. 2%, 7% og 22% af den globale likviditet (på engelsk, global wealth) værende allokeret i bitcoin. Dette vil ifølge Saylor giv en markedsværdi for bitcoin i 2045 på hhv. 469, 1.930 og 7.098 billioner kr. ($68, $280 og $1.030 billioner). Dette vil svare til en pris per bitcoin på 21 mio. kr. ($3 mio.) i bear, 90 mio. kr. ($13 mio.) i base og 338 mio. kr. ($49 mio.) i bull-scenariet. Dermed opjusterer Michael Saylor også sin tidligere prisforudsigelse om bitcoin, der tidligere hed 69 mio. kr. ($10 mio.) i hans base-scenarie – se tabel 2 nedenfor.


Tabel 2: Michael Saylors bitcoin pris scenarier i 2045 opdelt på base, bear og bull scenarier

Kilde: X


Slutteligt har vi valgt at tage et bud med fra den internationale bank Standard Chartered. Banken har i starten af juli udgivet en analyse, hvor de forudser, at bitcoins pris kan nå et nyt rekordhøjt niveau i august og stige til 689.000 kr. ($100.000) inden det amerikanske præsidentvalg i november. Ifølge Geoffrey Kendrick, Standard Chartereds Head of Forex and Digital Assets Research, afhænger denne prognose af den amerikanske valgkamp. Hvis demokraterne vinder, tror han på, at bitcoin vil vækste kraftigt – og modsat vil den ikke stige i samme tempo, hvis det bliver en republikansk sejr. Denne forudsigelse kom vel og mærke før Donald Trumps optræden på Bitcoin konferencen, som kunne indikere en anden udvikling. Derudover udtalte Kendrick i starten af juni, at uagtet valget, så holder han fast i sin forudsigelse om en bitcoin-pris på 1 mio. kr. ($150.000) ved udgangen af 2024 og 1,4 mio. kr. ($200.000) ved udgangen af 2025.


Sammenlagt tegner disse prognoser et billede af en positiv fremtid, hvor bitcoin spiller en central rolle i den globale økonomi. Med forventninger om stigninger i bitcoins pris og udbredelse som både handelsmiddel og reservevaluta, er det tydeligt, at bitcoin sandsynligvis får en betydelig indflydelse i de kommende årtier. Denne optimisme er drevet af både teknologiske fremskridt og økonomiske tendenser, der peger på et stigende behov for et pålideligt og uforanderligt aktiv som bitcoin. Vi mener, at bitcoin i dag er ved at erobrere gulds rolle som det foretrukne ”store-of-value” aktiv, men er enige i, at det på lang sigt har potentiale til meget mere.

 

Tre amerikanske pensionsfonde har nu investeret i bitcoin ETF’er

I vores nyheder fra maj måned kunne vi berette om, at State of Wisconsin Investment Board, en pensionsfond for staten Wisconsin, havde indrapporteret en investering på 1 mia. kr. ($152 mio.) i de amerikanske bitcoin spot ETF'er. I juli er det nu blev offentliggjort at yderligere én pensionsfond i USA har købt bitcoin spot ETF’er og én anden er på vej til det.


På listen er pensionsfonden Michigan State Retirement System, som har indrapporteret en investering i ARK 21Shares Bitcoin ETF. I en indberetning til det amerikanske finanstilsyn Securities and Exchange Commission (SEC) offentliggjort fonden, at eje 110.000 aktier af ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB), hvilket svarer til en værdi på ca. 45 mio. kr. ($6,6 mio.). Investeringen er altså stadig en lille procentdel af pensionsfondens samlede aktiver.


Derudover har Jersey Citys borgmester, Steven Fulop, også antydet en kommende investering i bitcoin spot ETF'er. I et X-opslag den 25. juli afslørede Fulop, at Jersey City Pension Fund er ved at opdatere de sidste dokumenter med SEC for at kunne foretage en investering i bitcoin spot ETF'er. Han nævnte i sammen udtalelse, at investeringen kunne være på omkring 2% af fondens aktiver, svarende til det beløb, der blev allokeret af Wisconsin Pension Fund (dvs. ca. 1 mia. kr. ($152 mio.)).


Fulop, der har været borgmester i Jersey City siden 2013, udtalte ligeledes at han "har længe troet på krypto (både gennem op- og nedture), men bredt set mener han (red.) også, at blockchain er en af de vigtigste nye teknologiske innovationer siden internettet."


Selvom Jersey Citys planlagte investering ikke blev specificeret yderligere, og borgmesteren ikke nævnte noget om en investering i Ethereum spot ETF'er, er tiltaget et bevis på den stigende interesse for investeringer i kryptoaktiver blandt offentlige pensionsfonde.


Udviklingen illustrerer USA's rolle blandt first-movers inden for finansielle innovationer, især når det kommer til kryptoaktiver. Det er interessant at se, hvordan amerikanske pensionsfonde begynder at udforske og investere ”direkte” i kryptoaktiver, hvilket kan signalere en større accept og integration i traditionelle investeringsporteføljer.


Denne fremadskuende tilgang kan forhåbentligt inspirere pensionsfonde uden for USA. Dog vil det formentligt tage tid, før europæiske og specielt danske pensionsfonde følger trop. Vi mener dog, at det er sandsynligt, at de på et tidspunkt vil blive inspireret af de positive resultater og erfaringer fra deres amerikanske kolleger, hvilket kan føre til en endnu bredere accept og allokering af kryptoaktiver i pensionsfondenes investeringsstrategier.

 

Tyskland sælger ud af 50.000 beslaglagte bitcoins

Den tyske regering har bekræftet en milliard-stor nødudsalgsaktion af beslaglagte bitcoin, der startede i juni og sluttede i midten i juli. Ifølge en officiel meddelelse den 17. juli fra delstaten Sachsen blev cirka 49.858 bitcoin solgt mellem d. 19. juni og 12. juli 2024. Salget indbragte omkring 19,4 mia. kr. (2,6 mia. euro), og midlerne er midlertidigt tilbageholdt af Leipzig Regional Court som en del af en igangværende straffesag i "Movie2k-sagen." Midlerne betragtes endnu ikke som endelige statsejendom og afventer en retsafgørelse om permanent konfiskation.


Movie2k var en platform kendt for at streame piratkopieret indhold i mange år. Movie2k-sagen handler kortfattet om ulovlig brug af ophavsretligt beskyttede værker med henblik på profit og efterfølgende hvidvaskning af penge. Siden midten af 2012 har to individer angiveligt brugt indtægterne fra Movie2k til at købe store mængder bitcoin. I januar overførte personerne næsten 50.000 bitcoin til de tyske myndigheder. Dengang havde de en samlet værdi på omkring 14,6 mia. kr. (1,96 mia. euro) baseret på den daværende kurs på 294.006 kr. (39.400 euro) per bitcoin.


Nødudsalget, der sendte dønninger i hele kryptomarkedet, blev iværksat som følge af en lovmæssig forpligtelse, der kræver, at værdifulde aktiver sælges, hvis der er en betydelig risiko for værditab på 10% eller mere, før afslutningen af de strafferetlige procedurer. Som det kan ses fra nedenstående figur 4, så skete størstedelen af salget mellem 10 og 12 juli. Det store salgspres havde naturligvis en negativ indvirkning på prisen, som fik bitcoins pris til at falde fra cirka 441.000 kr. ($64.000) inden Tyskland startede med at sælge til 399.010 kr. ($57.899), da de var færdige med at sælge. Prisen var kortvarigt under 379.00 kr. ($55.000), før den begyndte at stige igen. Mange investorer så dette som en mulighed for at købe ”billige” bitcoins, hvorfor prisen mere eller mindre steg resten af juli måned.

 

Figur 4: Tysklands beholdning af bitcoin og prisen på bitcoin

1. juni 2024 til 31. juli 2024, antal bitcoin (venstre akse) og USD (højre akse)

Kilde: Arkham Intelligence; CoinMarketCap


De ansvarlige personer hos den tyske myndighed har sandsynligvis ikke forstået bitcoin eller dynamikkerne bag prisudviklingen for bitcoin. Bitcoin er et volatilt aktiv og det er ikke unaturligt, at den falder med over 10% på kort sigt, men kan omvendt også stige langt over 10% på kort sigt. Efter salget af de 50.000 bitcoin var gennemført, steg bitcoin efterfølgende op til omkring 448.000 kr. ($65.000), hvilket betyder at de tyske myndigheder teoretisk set er gået glip af et million stort beløb, hvis blot de havde solgt ud løbende fremfor på så kort tid.


Anklagemyndighed i Dresden har efterfølgende understreget, at det er ulovligt for retshåndhævende myndigheder at spekulere i værdien af beslaglagte aktiver ved at vente på prisstigninger, før de sælger. I stedet var hensigten med nødudsalget at sikre midler til straffesagerne mod Movie2k.

 

Endnu et børsnoteret amerikansk selskab offentliggør en bitcoin treasury strategi

Den 26. juli offentliggjorde OneMedNet (NASDAQ: ONM) en investering på 12,4 mio. kr. ($1,8 mio.) i bitcoin, hvilket på dagen resulterede i en 22% stigning i deres aktiekurs. Meddelelsen kom under årets Bitcoin konference. Efter offentliggørelsen nåede OneMedNet's aktier en top på $1,29 før den lukkede på $0,99.


OneMedNet er ikke alene om denne strategi. Flere og flere børsnoterede selskaber afspejler MicroStrategy’s tilgang ved at gøre bitcoin en del af deres virksomheders balance. Med en svækkende amerikanske dollar ser virksomheder i stigende grad bitcoin som en langsigtet løsning for at beskytte deres overskydende kapital, hvilket fremhæver den voksende tillid til bitcoins langsigtede værdiudvikling.


Den japanske virksomhed Metaplanet, som vi også berettede om maj måned, har i juli købt yderligere 21,88 bitcoins til en værdi af over 8,3 mio. kr. ($1,2 mio.). Ifølge deres seneste udtalelse har Metaplanet nu en beholdning på 225,6 bitcoin til en værdi af 100 mio. kr. ($14,6 mio.). Metaplanets aktiekurs har været steget med over 1.000% siden virksomheden afslørede deres Bitcoin-investeringsstrategi i april 2024, men er nu nede på en stigning på godt 235% siden april.


MicroStrategy, som er den største virksomhed med bitcoin på sin balance, har været en ledestjerne på området anført af deres CEO Michael Saylor og ejer i øjeblikket 226.331 bitcoin. Dette har inspireret mange andre virksomheder til også at tage skridtet og bruge bitcoin som en del af deres finansielle strategi. Blandt disse virksomheder er Tesla, Coinbase, CleanSpark, Riot Platforms, Hut 8 og flere andre, der nu alle holder bitcoin på deres balance.


Ifølge data fra BitcoinTreasuries holder private og offentlige virksomheder tilsammen 812.929 bitcoin, hvilket svarer til ca. 3,9% af Bitcoins totale udbud. Dette er en betydelig mængde, der fremhæver den voksende tillid til bitcoin som et værdifuldt ”store-of-value” aktiv.


Adoptionen af bitcoin som et treasury-aktiv har ført til en ny type bitcoin-investor, som ikke alene køber i investeringsøjemed, men tror på det langsigtede potentiale. Især efter lanceringen af bitcoin spot ETF'er i USA, er det blevet lettere for virksomheder at få eksponering mod bitcoin. Motiverne bag tendensen er klare: Bitcoin har et langsigtet potentiale, som står i kontrast til den langsomme, men stabile nedgang i værdien af den amerikanske dollar (eller andre FIAT-valutaer). Bitcoin’s unikke egenskaber og historie har givet den et ry som en potentiel monetær inflationssikring, hvilket appellerer til virksomheder, der søger at beskytte deres værdier mod inflation og økonomisk usikkerhed – en rolle som guld til stadighed har i dag.


Selvom bitcoins volatilitet kan udgøre en udfordring, ser flere virksomheder stadig den langsigtede værdi i at inkludere bitcoin i deres balancer. For eksempel har den japanske yen mistet næsten 45% af sin værdi mod den amerikanske dollar siden januar 2021, mens bitcoin er steget over 145% mod yen i løbet af de sidste 12 måneder. Dette gør bl.a. at Metaplanet har vedtaget deres bitcoin-strategi for at sikre sig mod Japans stigende gældsbyrde og værditabet i yen’en.


Hos GL21 CAPITAL er vi overbeviste om, at vi stadig kun er i den spæde start i forhold til virksomheder, som implementerer en bitcoin-strategi. Vi tror også, at antallet af virksomheder, som har bitcoin på balancen i dag, er væsentligt højere end hvad BitcoinTreasuries har opgjort, da dette hovedsageligt er børsnoterede selskaber eller data om private virksomheder, som er indrapporteret af brugere. Alt andet lige, er det en positiv udvikling og noget vi tror, vi kommer til at se mere af i den kommende tid.

Kommentarer


bottom of page