top of page

Krypto er nu den mest investerede sektor inden for fintech

Opdateret: 4. jul. 2022

Krypto er nu den mest investerede sektor inden for fintech

Seneste rapport fra analysefirmaet dealroom.co, viser at der i Q1 2022 var en stærk stigning inden for venture capital investeringer i fintech-området (fintech = finansielle teknologier). Ifølge deres rapport er venture capital (VC) funding kun oppe med 4% sammenlignet med Q1 2021, men kigger man alene på fintech-området, er der en stigning på hele 27% - hvilket er med til at trække gennemsnittet væsentligt op.


Inden for fintech-området er det krypto og DeFi (decentraliseret finans) som i Q1 2022 har tiltrukket de fleste investeringer. I perioden er der investeret for over 49 mia. kr. ($7 mia.) i dette område. Udover en førsteplads på dollar-beløbet, er krypto og DeFi også det område med den største stigning i det investerede beløb med en faktor på 2,4 - sammenlignet med Q1 2021. Se nedenstående figur for sammenligning.


Figur 1: Venture Capital funding opdelt på områder inden for fintech

Mia. kr. og faktor-stigning, Q1 2022 vs. Q1 2021

Kilde: Dealroom.co


I løbet af Q1 2022 er det bl.a. krypto virksomheder som infrastrukturvirksomheden Fireblocks og handelsbørsen FTX, som der har tiltrukket store investeringer – disse har vi også tidligere skrevet om i vores nyheder fra februar.

Generelt er der en stigende værdiansættelse af krypto virksomheder, som generelt er højere end øvrige fintech selskaber. Dette er en yderst spændende betragtning, givet at det er venture capital selskaber, som laver værdiansættelserne og de dermed spår en høj fremtidig værdi i kryptomarkedet – se figur 2 for sammenligning.


Figur 2: Gennemsnitlig venture capital værdiansættelse for fintech startups

Mia. kr., 2019-2022YTD

Kilde: Dealroom.co

Note: Værdiansættelserne er baseret på VC firmaernes egne værdiansættelser og dermed ikke standardiseret. Early stage = Angel, Seed, Serie A og Early VC funding, mens Late Stage = Serie B funding og fremad


Bitcoin og krypto er J.P. Morgans foretrukne alternative investeringsaktiv

I en meddelelse sendt ud til J.P. Morgans kunder d. 25. maj, beretter de om, at de nu har erstattet ejendomme med krypto, som deres foretrukne alternative investerings aktiv. Alternative aktiver for J.P. Morgan er aktiver som ikke falder ind i typiske kategorier, som fx aktier eller obligationer.


Kryptomarkedet har i løbet af 2022 været stærkt påvirket af den stigende inflation, stigende renter og krigen i Ukraine, hvilket har fået mange investorer til at frasælge deres mest risikofyldte aktiver, heriblandt krypto. Men ifølge J.P. Morgans egne analyser, har den seneste tids ”sell-off” ramt krypto hårdere end andre alternative investeringer, som fx private equity eller ejendomme, og dermed vurderer de, at der er plads til at krypto vil have et stærkere ”rebound” end andre alternative aktiver.


Derudover argumenterer J.P. Morgan også, at bl.a. prisen på bitcoin burde være væsentligt højere end det nuværende prisleje – helt konkret, mener de prisen per bitcoin burde være omkring $38.000, hvilket er ~30% højere end den nuværende pris. Managing Director fra J.P. Morgan, Nikolaos Panigirtzoglou, fortæller at de holder stærkt øje med ét nøgletal. Nøgletallet viser ratioen mellem bitcoins og gulds prisudvikling og bruges som prisindikation for bitcoin, som lige nu viser, at bitcoin burde have en højere pris end den nuværende.


Ligesom vi også kan berette om, er der et stort inflow af kapital fra venture capital til kryptomarkedet, hvilket J.P. Morgan også ser som et positiv tegn – og selvom at kryptomarkedet har været overvejende nedadgående i 2022, ser det ikke ud til at venture capital selskaber har mistet appetit for kryptomarkedet, fordi de netop investerer med en langsigtet tidshorisont.


Det er bl.a. disse datapunkter, som får banken til at ændre deres investeringsfokus inden for alternative investeringer til primært at være digitale aktiver (læs kryptoaktiver) og hedgefonde.


Andreessen Horowitz rejser $4,5 mia. til krypto fond

Silicon Valley venture capital selskabet Andreessen Horowitz (a16z), som allerede har rejst kapital til tre krypto fonde, har netop meddelt, at de har rejst over 30 mia. kr. ($4,5 mia.) i kapital til en fjerde krypto fond. Med den fjerde krypto fond har Andreessen Horowitz nu i alt rejst kapital for over 53 mia. kr. ($7,6 mia.) til investering i kryptomarkedet. Firmaet har meddelt, at de både vil investere i kryptoaktiverne bag nye projekter, men også i ejerandele af kryptovirksomheder.


Den første krypto fond, som a16z rejste kapital til, blev etableret for fire år siden under ”crypto winter”, som varede omkring 18 måneder startende tilbage i 2018. Her var der generelt nedgående priser og en svag interesse for hele kryptomarkedet. Der er diskussion om, hvorvidt der er optakt til endnu en ”crypto winter”, da kryptomarkedet generelt har været faldende, dog er der stadig høj engagement i kryptomarkedet. Andreessen Horowitz mener dog, at det er netop nu, at der er en god mulighed for at investere, fordi ”det ofte er i bear-markeder, at de bedste muligheder opstår, da folk faktisk er i stand til at fokusere på at bygge teknologi frem for at blive distraheret af kortsigtet prisaktivitet” – udtaler general partner, Arianna Simpson fra Andreessen Horowitz.