top of page

Krypto er nu den mest investerede sektor inden for fintech

Opdateret: 4. jul. 2022

Krypto er nu den mest investerede sektor inden for fintech

Seneste rapport fra analysefirmaet dealroom.co, viser at der i Q1 2022 var en stærk stigning inden for venture capital investeringer i fintech-området (fintech = finansielle teknologier). Ifølge deres rapport er venture capital (VC) funding kun oppe med 4% sammenlignet med Q1 2021, men kigger man alene på fintech-området, er der en stigning på hele 27% - hvilket er med til at trække gennemsnittet væsentligt op.


Inden for fintech-området er det krypto og DeFi (decentraliseret finans) som i Q1 2022 har tiltrukket de fleste investeringer. I perioden er der investeret for over 49 mia. kr. ($7 mia.) i dette område. Udover en førsteplads på dollar-beløbet, er krypto og DeFi også det område med den største stigning i det investerede beløb med en faktor på 2,4 - sammenlignet med Q1 2021. Se nedenstående figur for sammenligning.


Figur 1: Venture Capital funding opdelt på områder inden for fintech

Mia. kr. og faktor-stigning, Q1 2022 vs. Q1 2021

Kilde: Dealroom.co


I løbet af Q1 2022 er det bl.a. krypto virksomheder som infrastrukturvirksomheden Fireblocks og handelsbørsen FTX, som der har tiltrukket store investeringer – disse har vi også tidligere skrevet om i vores nyheder fra februar.

Generelt er der en stigende værdiansættelse af krypto virksomheder, som generelt er højere end øvrige fintech selskaber. Dette er en yderst spændende betragtning, givet at det er venture capital selskaber, som laver værdiansættelserne og de dermed spår en høj fremtidig værdi i kryptomarkedet – se figur 2 for sammenligning.


Figur 2: Gennemsnitlig venture capital værdiansættelse for fintech startups

Mia. kr., 2019-2022YTD

Kilde: Dealroom.co

Note: Værdiansættelserne er baseret på VC firmaernes egne værdiansættelser og dermed ikke standardiseret. Early stage = Angel, Seed, Serie A og Early VC funding, mens Late Stage = Serie B funding og fremad


Bitcoin og krypto er J.P. Morgans foretrukne alternative investeringsaktiv

I en meddelelse sendt ud til J.P. Morgans kunder d. 25. maj, beretter de om, at de nu har erstattet ejendomme med krypto, som deres foretrukne alternative investerings aktiv. Alternative aktiver for J.P. Morgan er aktiver som ikke falder ind i typiske kategorier, som fx aktier eller obligationer.


Kryptomarkedet har i løbet af 2022 været stærkt påvirket af den stigende inflation, stigende renter og krigen i Ukraine, hvilket har fået mange investorer til at frasælge deres mest risikofyldte aktiver, heriblandt krypto. Men ifølge J.P. Morgans egne analyser, har den seneste tids ”sell-off” ramt krypto hårdere end andre alternative investeringer, som fx private equity eller ejendomme, og dermed vurderer de, at der er plads til at krypto vil have et stærkere ”rebound” end andre alternative aktiver.


Derudover argumenterer J.P. Morgan også, at bl.a. prisen på bitcoin burde være væsentligt højere end det nuværende prisleje – helt konkret, mener de prisen per bitcoin burde være omkring $38.000, hvilket er ~30% højere end den nuværende pris. Managing Director fra J.P. Morgan, Nikolaos Panigirtzoglou, fortæller at de holder stærkt øje med ét nøgletal. Nøgletallet viser ratioen mellem bitcoins og gulds prisudvikling og bruges som prisindikation for bitcoin, som lige nu viser, at bitcoin burde have en højere pris end den nuværende.


Ligesom vi også kan berette om, er der et stort inflow af kapital fra venture capital til kryptomarkedet, hvilket J.P. Morgan også ser som et positiv tegn – og selvom at kryptomarkedet har været overvejende nedadgående i 2022, ser det ikke ud til at venture capital selskaber har mistet appetit for kryptomarkedet, fordi de netop investerer med en langsigtet tidshorisont.


Det er bl.a. disse datapunkter, som får banken til at ændre deres investeringsfokus inden for alternative investeringer til primært at være digitale aktiver (læs kryptoaktiver) og hedgefonde.


Andreessen Horowitz rejser $4,5 mia. til krypto fond

Silicon Valley venture capital selskabet Andreessen Horowitz (a16z), som allerede har rejst kapital til tre krypto fonde, har netop meddelt, at de har rejst over 30 mia. kr. ($4,5 mia.) i kapital til en fjerde krypto fond. Med den fjerde krypto fond har Andreessen Horowitz nu i alt rejst kapital for over 53 mia. kr. ($7,6 mia.) til investering i kryptomarkedet. Firmaet har meddelt, at de både vil investere i kryptoaktiverne bag nye projekter, men også i ejerandele af kryptovirksomheder.


Den første krypto fond, som a16z rejste kapital til, blev etableret for fire år siden under ”crypto winter”, som varede omkring 18 måneder startende tilbage i 2018. Her var der generelt nedgående priser og en svag interesse for hele kryptomarkedet. Der er diskussion om, hvorvidt der er optakt til endnu en ”crypto winter”, da kryptomarkedet generelt har været faldende, dog er der stadig høj engagement i kryptomarkedet. Andreessen Horowitz mener dog, at det er netop nu, at der er en god mulighed for at investere, fordi ”det ofte er i bear-markeder, at de bedste muligheder opstår, da folk faktisk er i stand til at fokusere på at bygge teknologi frem for at blive distraheret af kortsigtet prisaktivitet” – udtaler general partner, Arianna Simpson fra Andreessen Horowitz.


Derudover tilføjer Arianna Simpson, at investorerne ikke skal bekymre sig om, hvorvidt den seneste tids udvikling i kryptomarkedet vil påvirke deres investeringer da ”den tekniske due dilligence (red.), som vi foretager os af projekter, er en vigtig del af at sikre, at projekterne lever op til vores standard - og selvom at vores investeringstempo har været højt, fortsætter vi med kun at investere i de bedste projekter (red.).”


Andreessen Horowitz sammenligner den langsigtede mulighed inden for krypto med den næste store computercyklus efter pc'er i 1980'erne, internettet i 1990'erne og ”mobile computing” i begyndelsen af 2000'erne. Helt konkret, omtaler Andreessen Horowitz den næste cyklus (eller æra) som værende web 3.0. Ifølge dem vil vi i denne næste æra se helt nye og kreative forretningsmodeller, som netop er hvad de ønsker at investere i – og understreger, at vi stadig er i de helt tidlige stadier af denne æra. Dette er nærmere uddybet i deres seneste ”State of Crypto” rapport, som kan læses her: link.


Hos GL21 CAPITAL mener vi, at denne nyhed er et yderst positiv tegn i en ellers stormfuld tid, da det beviser, at der stadig er meget kapital i verden, som har appetit på kryptomarkedet. De kortsigtede prisudsving på kryptoaktiver er en ting, men at pengene stadig strømmer mod markedet i en sådan periode, er meget positivt og viser at de institutionelle investorer ser en stor upside forude.


Citi, BNY Mellon og Wells Fargo investerer stort i krypto selskab

Tre af verdens førende banker – Citigroup, BNY Mellon og Wells Fargo – har for nyligt investeret i en amerikansk virksomhed, Talos, som udvikler teknologi til handel med kryptoaktiver primært rettet mod institutionelle investorer.


Investeringen i selskabet sker som led i Talos series B funding runde, hvor der i alt er investeret for 733 mio. kr. ($105 mio.) med en værdiansættelse af virksomheden på 8,7 mia. kr. ($1,25 mia.). De tre banker er ikke alene om at investere i Talos, som også har fået investeringer fra virksomheder som Fidelity Investments, Andreessen Horowitz og PayPal Ventures (et venture capital selskab under PayPal).


Ambition bag Talos er at gøre handel med kryptoaktiver mere sikkert og tilgængeligt for institutionelle investorer, men også at gøre klar til at traditionelle aktiver over tid vil omdannes til digitale aktiver i form af fx tokens tilknyttet en blockchain. Helt konkret vil Talos løsning gøre det nemmere for institutionelle investorer at tilgå kryptoaktiver, da de vil samle priserne hos de førende handelsbørser og market makers ét sted og samtidig udstede instruktioner for alle stadier af en handel.


Mike Demissie, head of digital assets and advanced solutions hos BNY Mellon, som har 16 billioner kr. ($2,3 billioner) under forvaltning (AuM), anser at krypto kan være startskuddet til at andre typer aktiver bliver ”tokeniseret” med reference til blockchain teknologien, hvilket også er årsagen til at BNY Mellon har investeret i Talos og andre kryptorelaterede virksomheder.


Denne nyhed viser med tydelighed, at den traditionelle finansverden begynder at få mere og mere appetit på kryptomarkedet – selvom det for nuværende primært er igennem venture capital, er det alligevel et positivt tegn på den langsomt, men tiltagende adoption fra traditionelle institutionelle investorer.


Flere banker åbner op for at deres kunder kan handle med krypto

I løbet af maj måned har der været en lang række banker, som har meddelt deres kunder, at de snart kan investere og handle med kryptoaktiver. Blandt andet har verdens største familieejede bank, LGT Bank og den schweiziske bank Julius Bär indgået et samarbejde med schweiziske SEBA Bank, som muliggør, at de snart kan tilbyde krypto til deres kunder.


LGT Bank har over den seneste tid oplevet en stærk interesse fra deres mest velhavende kunder for kryptoeksponering og vil derfor nu tilbyde deres kunder mulighed for custody (opbevaring) og handel med kryptoaktiver. Til en start vil det dog kun være muligt at tilbyde services, der omfatter bitcoin og ether. Banken har meddelt, at de arbejder på senere at kunne tilbyde investeringer i andre aktiver, såvel som at tilbyde muligheden for at genere passiv indkomst i fx staking. LGT Bank vil teste muligheden for krypto services til udvalgte kunder i Lichtenstein og Schweiz, inden at de ekspanderer til øvrige lande og kundegrupper, som fx i Singapore og Dubai, hvor banken også har filialer.


Julius Bär, som har hovedsæde i Zürich, har annonceret, at de vil lancere et investeringssystem fokuseret på bitcoin og andre kryptoaktiver eksklusivt til deres high-net-worth kunder. CEO for Julius Bär, Philipp Rickenbacher udtalte tidligere i maj til bankens investorer, at ”vi netop i dette øjeblik kan være vidne til en boble i kryptoindustrien, og vi ved alle, hvad der skete, efter at dotcom-boblen sprang for lidt over 20 år siden. Det banede vejen for en ny sektor som forvandlede vores liv; Jeg tror på, at digitale aktiver og decentraliseret finans rummer det samme potentiale”. Julius Bär har udover at ville tilbyde deres kunder eksponering til kryptoaktiver igennem SEBA Bank, ligeledes tilbage i 2019 foretaget en stor investering i SEBA Bank, da de tror på det fremtidige potentiale i krypto.


Et tredje eksempel på en bank, som i maj har meddelt deres kunder, at de vil åbne op for investeringer og handel med kryptoaktiver er den brasilianske bank, Nubank. Nubank, som er den største digitale bank i Brasilien og som bl.a. har Warren Buffets Berkshire Hathaway i ejerkredsen, vil til en start tilbyde deres kunder at købe, sælge og opbevare bitcoin i bankens mobilapp. Muligheden for kryptoeksponering er stadig i testfasen hos banken, hvilket også er årsagen til, at kunderne kun vil have mulighed for at købe, sælge og holde bitcoin – og endnu, ikke andre kryptoaktiver. Derudover er det kun en lille andel af bankens kunder, som har adgang til bitcoinudvidelsen, men banken har meddelt at de snart vil åbne op for de resterende kunder.


Nubank meddelte ligeledes i deres pressemeddelelse, at de også vil allokere 1% af deres egenkapital i moderselskabet Nu Holdings Inc. i bitcoin, da de både ser et nuværende og fremtidigt potentiale i at Bitcoin kan disrupte finansielle tjenester.


El Salvador holder møde med 44 lande omkring Bitcoin

I løbet af maj måned har Alliancen for Finansiel Inklusion (AFI) afholdt deres årsmøde, som i år har foregået i El Salvador, repræsenteret af præsident Nayib Bukele. Præsidenten brugte muligheden for at oplyse og promovere Bitcoin for de 32 centralbanker og 12 finansielle embedsmænd, som deltager i mødet.


Arrangementet, som fandt sted d. 16-18. maj, dækkede emner som finansiel inklusion og digital økonomi. Derudover var præsident Nayib Bukele på scenen for at berette om fordelene El Salvador har opnået ved at blive det første land i verden til at adoptere bitcoin som legal tender (lovligt betalingsmiddel).


Til årsmødet var blandt andet lande som Paraguay, Haiti, Honduras, Costa Rica og Ecuador med fra Sydamerika mens Angola, Ghana, Namibia og Uganda var med fra Afrika og Bangladesh, Palæstina og Pakistan med fra Asien.


Kilde: Twitter.com


El Salvador og præsident Nayib Bukeles indsats inden for digitale finansielle tjenesteydelser er noget, som AFI finder inspirerende og sætter stor pris på. Eliki Boletawa, director i AFI har udtalt at ”El Salvador, som blev medlem af AFI-netværket i 2012, har gjort betydelige fremskridt med at udnytte digitale finansielle tjenester til at fremme finansiel inklusion for enkeltpersoner og små virksomheder”. Underforstået, er dette også en af årsagerne til at årsmødet netop i år holdes i El Salvador - for at de øvrige medlemslande kan få inspiration til deres eget arbejde med finansiel inklusion.


I sidste måned kunne vi berette om, at den Centralafrikanske Republik har vedtaget et lovforslag, som bl.a. omfatter legaliseringen af krypto og accept af bitcoin som lovligt betalingsmiddel, hvortil vi kommenterede at vi tror, at vi kommer til at se mange ulande følge trop. Vi tror netop, at det er møder som disse (AFI-møder), der kan være med til at sætte gang i domino-effekten.



På trods af forbud mod Bitcoin mining i Kina lever industrien stadig

I vores nyheder fra januar måned, kunne vi berette om, at USA havde indtaget førstepladsen inden for Bitcoin mining industrien, efter at Kina i juli 2021 bandlyste Bitcoin mining. Seneste tal fra Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF), som overvåger Bitcoin mining netværket, viser dog at der igen foregår Bitcoin mining i Kina. Ifølge CCAFs Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), har Kinas bidrag til Bitcoin mining fra september 2021 til januar i år været det næsthøjeste, kun overgået af USA. Dette kan også ses i nedenstående figur, som viser at Kinas andel allerede var oppe på 22% i september 2021 og har siden da ligget omkring de 20%.


Figur 3: Udvikling i landes andel af Bitcoin mining

%-vis andel af global hashrate, månedligt gennemsnit, januar 2021 til januar 2022

Kilde: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index


Ifølge CCAF selv, mener de, at der er foregået en form for undergrunds mining aktivitet. CCAF tror at ”adgang til elektricitet uden for det officielle elnet og mining i lille skala spredt på et større geografisk område er de løsninger, som underjordiske minearbejdere bruger for at skjule deres aktiviteter for myndighederne og omgå forbuddet”.


Det pludselige fald til 0% i juli og august efterfulgt af en hurtig stigning i de efterfølgende måneder tyder på, at mining virksomhederne hurtigt arbejdede på at finde en løsning, som involverede brug af udenlandske proxy-tjenester. Kasakhstan, for eksempel, så ud til at være en af de foretrukne destinationer for de kinesiske mining virksomheder, da landets andel af netværket steg til over 18% i august sidste år. Nedenstående figur viser, at selvom den samlede hashrate for Bitcoin netværket faldt drastisk i juni/juli som led i bandlysningen, steg den efterfølgende hurtigt i august og september og var tilbage på det højeste niveau igen i december 2021. Da mining blev bandlyst i Kina var der mange der mente at det ville tage Bitcoins hashrate mange år at komme op på et lignende niveau igen, hvilket slet ikke har vist sig at være tilfældet, og hvilket også viser hvor robust netværket er.


Figur 4: Udvikling i total hash rate for Bitcoin

Millioner terahashes per sekund (mio. TH/s), daglig udvikling, juni 2021 til januar 2022,


Det er interessant at følge udviklingen i mining industrien, da den, ligesom andre kategorier i kryptoindustrien, beviser at krypto er blevet så stor en industri, at den ikke ”bare” kan lukkes ved hjælp af fx bandlysninger eller reguleringer, men at iværksætterne inden for industrien finder en vej udenom udfordringerne – uanset hvor store de end måtte være.



コメント


bottom of page