top of page

Den Centralafrikanske Republik gør bitcoin til officiel valuta

Opdateret: 4. jul. 2022

Den Centralafrikanske Republik gør bitcoin til officiel valuta

Kilde: PYMNTS.com


Som vi skrev tilbage i september 2021 vedtog El Salvador som det første land i verden bitcoin som officiel valuta i landet, mens vi i sidste måned kunne berette om, at den Schweiziske by Lugano, ligeledes har indført bitcoin som betalingsmiddel blandt mange andre krypto-relaterede initiativer. Den Centralafrikanske Republik følger nu trop, da de i april har vedtaget en lov, som gør bitcoin til officiel valuta (legal tender) i landet.


Lovforslaget blev i landets nationalforsamling enstemmigt vedtaget, som blandt andet omfatter legalisering af krypto, en lovgivningsramme og accept af bitcoin som lovligt betalingsmiddel. Udkastet til lovforslaget blev indsendt af ministeren for digital økonomi, posttjenester og telekommunikation, Gourna Zacko i samarbejde med ministeren for finans og budget, Calixte Nganongo. Selvom de konkrete detaljer af lovforslaget endnu ikke er kendte, er der generelt en positiv stemning blandt politikerne, da de ser at investeringer i ny teknologi og kryptoaktiver vil være til gavn for borgernes velstand og stabilitet.


Vedtagelsen kommer med stor sandsynlighed som en reaktion på den slentrende økonomi i landet, og landets embedsmænd er derfor blevet enige om at bruge bitcoin og krypto til at booste økonomien, samtidig med at bruge teknologi til generelt at digitalisere landet.


Den Centralafrikanske Republik har altså ligesom El Salvador en ambition om at forbedre sin økonomi og indlede en ny æra inden for digitalisering. Det er dog for tidligt at sige, om dette er muligt, da det stadig er i de tidlige stadier for El Salvador. Andre lande står dog i kø til at se hvordan vedtagelserne i El Salvador og Den Centralafrikanske Republik forløber sig. For eksempel ses der i lande som Colombia og Brasilien en stigning i antallet af krypto-hæveautomater og de og mange andre lande med høj inflation og økonomiske udfordringer kan potentielt være de næste i rækken til indføre lignende love.


Det er spændende at følge denne makroøkonomiske udvikling, og som tidligere skrevet mener vi i GL21 CAPITAL, at vi kommer til at se mange ulande følge trop. Først vil det gå relativt langsomt, og derefter hurtigere, for denne domino-effekt om at finde sted.


Tesla med i projekt om at mine bitcoins med 100% ren energi

Kilde: Tesla


Til Bitcoin konferencen i starten af april måned offentliggjorde Adam Back fra Blockstream og Jack Dorsey fra Block, at de i samarbejde med Tesla vil bygge en bitcoin miner i Texas, som er drevet af Teslas solpaneler og batterier. Ambitionen med projektet er at bevise, at det er muligt at mine bitcoins med 100% vedvarende energi, som i dette tilfælde vil være solenergi. Som Adam Back præsenterede det, er projektet sat i søen, fordi ”at bygge ting er en bedre løsning end at skændes om tingene.” – hvilket er en reference til den løbende debat omkring Bitcoin minings energiforbrug og dens påvirkning på miljøet.


Projektet vil koste ~84 millioner kr. ($12 millioner) og bliver fordelt ligeligt mellem Blockstream og Block, og forventes at være oppe at køre om et par måneder. Selve projektet vil kun have små 30 petahash/sekund i computerkraft, hvilket fx kun svarer til 1% af kapaciteten hos den canadiske mining virksomhed HIVE. Energikapaciteten vil være på 3,8 megawatt (MW), som er afkoblet elnettet (”off-grid”), det vil sige, at projektet vil være 100% selvforsynende af 100% ren elektricitet – og qua sin kombination af solceller og batterier, vil den køre både dag og nat.


Operationel og finansiel information i realtid om minen, herunder energiforbrug og hashrate, vil være offentligt tilgængelig i et dashboard. Dataene er beregnet til at informere den offentlige debat omkring ”off-grid” minedrift, og om det kan finansiere udbygningen af solenergi: "Når folk kun udgiver skrivebordsrapporter og artikler er de alle mistænkelige. Men hvis vi offentliggør de rå data og de rå finansielle oplysninger, tror jeg, at det taler for sig selv," sagde Back på konferencen. Han tilføjede ydermere, "Bitcoin er ikke spørgsmålet, bitcoin er svaret, da det kan fungere som en sidste køber af elektricitet, hvilket gør vedvarende energiprojekter økonomisk levedygtige og muliggør yderligere investeringer i vedvarende energi.


I GL21 CAPITAL har skrevet en artikel, som netop går i dybden med Bitcoins miljøpåvirkning og vi følger derfor udviklingen af dette projekt tæt. Artiklen kan læses her.


USA's største pensionsudbyder vil tilbyde deres investorer bitcoin

Fidelity Investment der er USA’s største udbyder af pensionsplaner, meddelte den 26. april 2022, at de senere på året vil åbne op for, at deres investorer kan benytte bitcoins i deres 401(k) pensionsopsparinger. Med 79 billioner kr. ($11,3 billioner) i AuA (Aktiver under Administration), er Fidelity klart USA’s største pensionsordningsudbyder, og deres beslutning kan gøre krypto mere populært og mainstream.


Der er en stigende interesse fra investorer til at kunne give deres medarbejdere adgang til digitale aktiver i pensionsordninger, og samtidig fra enkeltpersoner med en appetit på at have kryptoaktiver i deres langsigtede investeringsstrategier.” udtaler Dave Gray, Head of Workplace Retirement Offerings and Platforms fra Fidelity.


Arbejdsgivere vil kunne sætte et loft over hvor meget af pensionsopsparingen der kan øremærkes til bitcoin, hvor det maksimale loft forventes at være omkring 20%. Denne mulighed ville give flere førstegangsinvestorer mulighed for at få eksponering i bitcoin uden at skulle oprette en separat konto på en krypto handelsbørs. Gebyrerne på bitcoin-investeringerne ved Fidelitys 401(k)-opsparinger vil variere mellem 0,75% og 0,90% - afhængigt af beløbet og arbejdsgiveren - og vil blive opbevaret på deres egen platform. Fidelity planlægger yderligere at lave undervisningsmateriale omkring Bitcoin til investorerne, så de er velinformeret inden at de investerer i aktivet.


En 401(k) er en virksomhedssponsoreret pensionsordning, hvor medarbejdere kan indbetale med deres bruttoindkomst, mens arbejdsgivere kan matche denne indbetaling. Fordelen for medarbejderne er, at disse indbetalingerne ikke beskattes. Ligesom i Danmark, trækkes indbetalingerne automatisk fra medarbejdernes lønsedler og investeres i de aktiver, de selv vælger.


Selvom Fidelity Investment også beskæftiger sig med andet end pensionsplaner, er dette alligevel en stor forretning for dem. I 2020 blev det ifølge analysefirmaet Cerulli Associates anslået, at de alene i 401(k) aktiver har for 16,3 billioner kr. ($2,4 billioner) og sidder på mere end en tredjedel af markedet.


Verdens største business intelligence virksomhed, MicroStrategy, med Michael Saylor i spidsen, har allerede skrevet under på at kunne tilbyde planen til deres medarbejdere. MicroStrategy, som vi har skrevet om i tidligere nyheder, er selv storinvestorer i bitcoin og har for milliarder af dollars i bitcoins på deres balance.


Terra køber yderligere op i bitcoin – senest for over 700 mio. kr.

Selvom prisen på bitcoin i april måned har vist stor volatilitet, har det ikke afskrækket Terraform Labs i deres opkøb af bitcoins. Tidligere på året meddelte Do Kwon, grundlægger og CEO for Terraform Labs, at virksomheden ikke ville understøtte deres stablecoin, UST, med en FIAT valuta, men i stedet opbygger de en bitcoin reserve på 70 milliarder kr. ($10 milliarder).


Terraform Labs, som står bag stablecoinen UST og LUNA-token har ligeledes etableret Luna Foundation Guard (LFG), som er en nonprofitorganisation, der har til formål at opbygge bitcoin reserver for deres UST, så den kan fastholde sin stabilitet.


Luna Foundation Guard startede tilbage i marts med to opkøb på omkring 1.500 bitcoins. Kort efter annoncerede de et yderligere opkøb på 2.943 bitcoins til en værdi på over 975 millioner kr. ($140 millioner). I april har de som minimum lavet tre opkøb på hhv. 1,6 milliarder kr. ($230 millioner), 1,2 milliarder kr. ($176 millioner) og senest 703 millioner kr. ($100 millioner). Ifølge deres dashboard har de per dags dato i Luna Foundation Guard (LFG) en beholdning af ~42.530 bitcoins, hvilket med en pris på $40.000 per bitcoin svarer til 11,9 milliarder kr. ($1,7 milliarder). Der er altså stadig lang vej op til de 70 milliarder kr. og vi vil derfor forvente at se dem fortsætte deres opkøb i de kommende måneder.


LUNA, som er et almindeligt token, der bruges på Terra blockchainen bruges til at holde stablecoinen UST fastbundet til dollaren. En ”burning” mekanisme sikrer, at UST ikke overstiger prisen på dollaren, og omvendt hvis den falder under dollarens pris, udnyttes arbitrage af markedet – og dermed holdes UST forholdsvis fast i dens 1:1 relation til dollaren. Dette ses i nedenstående graf hvordan prisen holdes omkring $1. Dog betyder denne strategi en faldende beholdning af LUNA, hvorfor at LFG nu opbygger en reserve af andre kryptoaktiver som fx bitcoin til at fremtidssikre deres stablecoin.


Figur 1: Udvikling i prisen for UST

$, 2022 år-til-dato

Kilde: CoinGecko


Commerzbank søger, som den første i Tyskland, custody licens til krypto

Commerzbank har taget sit første skridt i at entrere kryptomarkedet, da de i løbet af Q1 2022 har ansøgt det tyske finanstilsyn, BaFin, om en licens til at opbevare ”virtuelle aktiver”.


Banken har søgt om licensen, da deres ambition er at kunne tilbyde sine kunder opbevaring (custody) og handel med kryptoaktiver. Commerzbank har over 18 mio. kunder og omkring 70.000 institutionelle kunder.


Pressechef for Commerzbank, Bernd Reh, har udtalt at Commerzbank ”inden for "digitale aktiver" ønsker at forme nye digitale økosystemer, især med hensyn til opbevaring og handel med ikke-fysiske aktiver. Til dette formål indgik vi et samarbejde med Deutsche Börse og Fin-Tech 360x i foråret 2021. Derudover forfølger vi vores egen strategi indenfor digitale aktiver og planlægger også egne tilbud til vores kunder i de kommende år.”


Commerzbank er dog ikke den første bank, som søger en licens hos BaFin til at opbevare kryptoaktiver. Siden Tyskland i 2020 vedtog en lov, der tillader udbydere af finansielle tjenester at ansøge om licenser til at levere tjenester til digitale aktiver, har landet modtaget over 25 ansøgninger. BaFin har dog kun godkendt fire af ansøgningerne, hvor den første var krypto handelsbørsen Coinbase’ forrentningsenhed i Tyskland.


Tyskland har, modsat mange andre europæiske lande, en forholdsvis positiv holdning til krypto. På det tidspunkt, hvor ovenstående lovgivning blev vedtaget, udtalte Tysklands centralbank, at den ikke betragtede digitale aktiver som en trussel på trods af den voksende popularitet. Denne positive holdning holder stadig fast i den tyske regering i dag, som ser et potentiale i digitale aktiver, hvilket fortsat præger deres politikker til dato.


Den tidligere og igangværende indsats fra den tyske regering har kulmineret i, at landet ifølge Coincub er blevet det mest digital aktiv-venlige land i Q1 2022. Coincub rangerer 45 lande ud fra ni forskellige parametre (se tabellen nedenfor) og på baggrund af disse, giver de landene en samlet score og dermed en rangering. På top3 findes Tyskland, Singapore og USA, mens Danmark er helt nede på en 18. plads. Du kan læse mere på Coincub’s egen hjemmeside omkring de ni parametre, samt hente den fulde rapport for Q1 2022.


Tabel 1: International krypto rangering Q1 2022

Top10 inkl. Danmark

Kilde: Coincub


McKinsey sætter krypto på deres liste over top tech trends i 2022

I starten af året foretog McKinsey en række interviews med industrivirksomheder, akademia og hos deres interne teknologi eksperter og bad dem om at dele deres perspektiver på de største teknologitrends for 2022 og hvad virksomhedsledere bør tænke på, når de overvejer nye teknologier. Ifølge deres undersøgelse var nogle af de meste nævnte emner:

  • Machine Learning og AI (Artificial Intelligence)

  • Krypto

  • Metaverse

  • Web3

  • 5G

McKinseys egen ekspert, Michael Chui, Partner ved McKinsey Global Institute ser krypto, som en ”trend”, virksomheder skal være opmærksom på i 2022. Til spørgsmålet om hvilke teknologi trends han ser for resten af 2022, svarer han: ”Krypto. Jeg siger ikke nødvendigvis dette fordi krypto vil have en væsentlig indflydelse på alle virksomheder, men fordi det vil være i overskrifterne. Så enhver virksomhed bliver nødt til at finde ud af, hvad krypto kan betyde for dem, og hvilke use cases krypto er et overlegent alternativ til.


Hvorvidt ovenstående liste kun indeholder ”trends” eller det reelt er teknologier, som allerede har cementeret deres use cases, er op til diskussion – men interessant er dog at se, at en af verdens førende strategi konsulenthuse inddrager krypto, metaverse og web3 i deres top trends for 2022.


Nye hvidvaskregler i EU angående krypto handelsbørser

I vores nyheder for marts måned berettede vi om, at et EU-lovforslag om bandlysning af Proof-of-Work blev nedstemt, men i denne måned blev et nyt EU-lovforslag vedtaget i første afstemning.


EU-lovgivere stemte i starten af april 2022 for et forslag der bl.a. vil stramme regler om kryptotransaktioner fra wallets der ikke er håndteret eller ejet af krypto tjenesteudbydere. Dette vil ifølge kryptoindustrien mindske innovation og invadere privatlivets fred i Europa.


Et af forslagene har til formål at udvide anti-hvidvaskningskravene (AML), der gælder for konventionelle betalinger over 1.000 euro til kryptosektoren. Samtidig fremsættes der et krav om at selv de mindste kryptotransaktioner fra”unhosted” eller ”self-hosted” wallets skal identificeres, det vil sige, transaktioner med wallets, som ikke ejes eller håndteres af en krypto tjenesteudbyder, som eksempelvis en handelsbørs.


Det er ligeledes på tegnebrættet at afskære uregulerede krypto handelsbørser fra det konventionelle finansielle system, hvilket i praksis kan betyde, at man eksempelvis ikke kan indbetale FIAT valuta fra sin bank til de uregulerede handelsbørser. Udover at afskære uregulerede handelsbørser, diskuteres der ligeledes i et særskilt lovforslag, om at standse overførsler til ”non-compliant” krypto tjensteudbydere, hvilket inkluderer virksomheder, der opererer i EU uden tilladelse, eller som ikke er tilknyttet eller er etableret i nogen jurisdiktion.


En af modstanderne af disse foranstaltninger er Markus Ferber fra European People’s Party (PPP), som udtaler at ”sådanne forslag er hverken berettigede eller forholdsmæssige. Med denne tilgang til regulering af nye teknologier vil EU falde længere bagud end andre, mere åbensindede jurisdiktioner."


Afstemningen i EU blev gennemført på trods af indvendinger fra store industrideltagere, såsom Coinbase, og fra juridiske eksperter, der advarede om, at alt for hårdhændede krænkelser af privatlivets fred kunne stå over for juridiske udfordringer i EU-domstolene.


Krypto handelsbørsen Coinbase har været ude at kommentere, at de ved de nye regler skal rapportere til myndighederne, hver gang en kunde modtager over 1.000 EUR i krypto fra en ”self-hosted” wallet – hvilket kan blive et operationelt mareridt for virksomheden.


Det endelige forslag skal dog først vedtages af både parlamentet og de nationale ministre, for at blive endelig vedtaget i lov.

bottom of page