top of page

Sanktionerede russere kan ikke gemme sig i krypto

Opdateret: 4. jul. 2022

Sanktionerede russere kan ikke gemme sig i krypto

Blockchain-analysefirmaet Chainalysis offentliggjorde i en pressemeddelse d. 10. marts 2022, at de lancerer to nye screeningsværktøjer på baggrund af krigen i Ukraine. Dette vil gøre det muligt for investorer at være compliant med de globale sanktioner mod Rusland. Meddelelsen fra det dansk-stiftede selskab kommer efter at kryptoindustrien får større og større opmærksomhed fra politikere og andre regulerende organer i hele verden, som frygter at Rusland og russiske individer kan undvige de globale sanktioner ved brug af kryptoaktiver.


Efterhånden som lande rundt omkring i verden pålægger Rusland sanktioner, som svar på deres invasion af Ukraine, er der hos decentraliserede Web3-grupper og udviklere en øget efterspørgsel på værktøjer, som kan hjælpe dem og deres kunder med at efterleve sanktionerne. ”Disse værktøjer vil gøre det muligt for brugere nemt at validere, at de ikke interagerer med sanktionerede krypto wallets”, skriver blockchain-analysefirmaet i deres pressemeddelelse.

Kilde: Twitter.com


Chainalysis har med pressemeddelelsen lanceret et on-chain værktøj, mens de forventer at lancere en screenings-API i løbet af april 2022. Førstnævnte er i praksis en ”smart contract” som kan validere om en krypto wallet er blevet inkluderet i en sanktionsbetegnelse. Denne smart contract bliver vedligeholdt af Chainalysis på en række af de mest populære blockchains og vil løbende blive opdateret for at afspejle de seneste sanktioner, som er anført på økonomiske- og handelsembargolister fra lande og organisationer som fx USA, EU og FN. Senere på måneden vil virksomheden frigive deres screenings-API, som giver kryptobrugere på tværs af alle blockchains mulighed for at identificere krypto wallet adresser, som er underlagt sanktioner.


Givet gennemsigtigheden af blockchains ville det være vanskeligt for den russiske regering eller finanseliten systematisk at undgå sanktioner i stor skala gennem kryptoaktiver uden at blive opdaget.” siger Chainalysis i pressemeddelelsen.


Chainalysis, som vi tidligere har skrevet om, der bl.a. også overvåger og screener transaktioner for handelsbørser, banker, efterretningstjenester osv., har med disse nye værktøjer endnu engang hjulpet med at blåstemple kryptoindustrien og afkræfte hypotesen om, at krypto bruges til ulovlige aktiviteter – eller i dette tilfælde – til at undgå sanktioner.


Præsident Zelenskyy legaliserer krypto efter $70+ mio. doneret

Præsident Volodymyr Zelenskyy underskrev d. 16. marts en lov der legaliserer brugen af kryptoaktiver i Ukraine. Helt konkret, bestemmer loven den juridiske status, klassificering, ejerskab og regulering af digitale aktiver, udover at loven også fastsætter registreringskrav for udbydere af digitale aktiver. I praksis betyder det, at udenlandske og ukrainske kryptohandelsbørser kan operere lovligt i landet og at det vil være muligt for kryptovirksomheder at få en bankkonto i landet.


Markedet for ”virtuelle aktiver”, som kryptoaktiver går under i Ukraine, vil blive reguleret af det ukrainske finanstilsyn (på engelsk: Ukraine’s National Commission on Securities and the Stock Market). Det statslige organ vil have til opgave at "udforme og føre en politik inden for virtuelle aktiver; bestemme cirkulation af virtuelle aktiver; udstede tilladelser til udbydere af virtuelle aktiver; og udføre tilsyn og finansiel overvågning på dette område." lyder det af loven af 17. februar 2022.


Legaliseringen af krypto i Ukraine kommer i forbindelse med de mange kryptodonationer, som Ukraine har modtaget i løbet af de sidste fire uger. Donationerne er givet som støtte til deres forsvar og til at hjælpe med at finansiere humanitære indsatser i landet. Vi bragte denne nyhed i sidste måned, og har efterfølgende opdateret tallene for donationerne – i skrivende stund er der doneret for mere end $71 mio., hvilket er en stigning på $47 mio. på under én måned – se grafen nedenfor.

Kilde: Elliptic; Ministry of Digital Transformation of Ukraine


Verdens største custody provider går ind i krypto

State Street Digital, som er State Street Corporations dedikerede digitale afdeling, har indgået en licensaftale med Copper.co, en London-baseret udbyder af institutionel opbevaring (custody) af digitale aktiver og handelsinfrastruktur. State Street Digital vil udnytte Copper.co's teknologi til at udvikle og lancere digital custody af institutionel kvalitet, hvor kunder kan opbevare deres digitale aktiver i et sikkert og beskyttet miljø, håndteret af State Street. Firmaet vil udnytte sin robuste infrastruktur og store erfaring til at hjælpe kunderne i deres overgang til - og med at trives i den nye digitale økonomi.

Kilde: Twitter.com


State Street er en af verdens største depotforvaltere (custodians) og med deres ny-indgået samarbejde med Copper.co omkring en digital opbevaringsservice, er det en yderst positiv udvikling i at få flere af de store traditionelle institutioner til at engagere sig i denne nye aktivklasse.


Copper.co, som vi i GL21 CAPITAL også selv benytter os af, tilbyder institutionelle investorer en indgang til kryptoaktiver ved at tilbyde depot-, handels- og afviklingsløsninger (custody, trading og settlement) på tværs af 450 kryptoaktiver og mere end 40 handelsbørser. Vi ved fra vores dialoger med Copper, at de er i dialog med 8 ud af 10 af verdens største banker, hvor State Street blot er den første til at melde noget officielt ud.


"I takt med at institutionelle investorers interesse for digitale aktiver fortsætter med at vokse, bygger vi den finansielle infrastruktur, der er nødvendig for at understøtte vores kunders allokeringer til denne nye aktivklasse," sagde Nadine Chakar, head af State Street Digital.


Flere og flere hedge og venture fonde investerer i krypto

I de første tre måneder af 2022 har der været en større og større interesse til krypto fra institutionelle investorer. Ifølge flere kilder på Wall Street har kapitalforvaltere som Tudor Investment Corporation og Brevan Howard Asset Administration LLP løbende udvidet deres balancer med krypto.


Brevan Howard, en amerikansk hedge fond, startede i januar en enhed ved navn BH Digital, som de udtaler har til formår at imødekomme den stigende efterspørgsel til kryptoaktiver fra deres investorer. Fonden, som forvalter lidt mere end $250 mio. udtaler, at de forventer, at den nye enhed vil tiltrække kapital for over $1 mia.


Strategien i BH Digital har været en aktiv allokering i de mest populære kryptoaktiver som ether og bitcoin, men har også forsøgt at udnytte arbitrage, for at skabe afkast. Derudover har de også foretaget investeringer i en række blockchain- og kryptovalutavirksomheder.


Milliardæren Paul Tudor Jones fra Tudor Investment Corporation har på anden side satset stort på kryptoaktiver, især bitcoin, som der i stigende grad anerkendes for at være et hedge mod den stigende inflation.


I forlængelse af dette meddelte en af verdens største venture kapital virksomheder, Bain Capital Ventures, at de for nyligt har lanceret en $560 mio. fond, som udelukkende vil fokusere på krypto-relaterede investeringer.


Vi er grundlæggende en langsigtet 10-årig fond. Vi tager et meget langt perspektiv med denne fond” udtaler Alex Evans, managing partner hos Bain Capital Crypto i et interview til Bloomberg. ”Vi er på en måde ikke interesseret i de kortsigtede markedssvingninger. Vi omfavner usikkerheden på dette marked, ved at tro på markedet på lang sigt. Når sikkerheden er der, kan det være for sent at gå ind i dette marked.” forsætter han.


Strategien i Bains nye fond vil være at investere i alt fra krypto startups til decentraliserede autonome organisationer (DAOs) inden for områder som fx Layer 1 blockchains. De forventer at investere den indsamlede kapital i løbet af de næste to til tre år og forventeligt at investere i omkring 30 forskellige projekter/virksomheder. Bain forventer, at når denne fonds kapital er fuldt investeret, at de vil oprette endnu en krypto-relateret fond.


Schweizisk by gør Bitcoin og Tether lovligt betalingsmiddel

Schweiz, som i forvejen er et forholdsvis liberalt land i forhold til krypto, vil nu sætte sig i førersædet som et Europæisk hub for blockchain-adoption ved at man i byen Lugano vil gøre Bitcoin og Tether til et lovligt betalingsmiddel.

Byen Lugano har igangsat, hvad de kalder ”Plan B”, med reference til Bitcoin, hvor de vil indføre kryptoaktiver som et betalingsmiddel af skatter, varer og tjenesteydelser. Dette kommer som led i et samarbejde med udbyderen af stablecoinen Tether (USDT). Ifølge bydirektøren Pietro Poretti, vil borgerne i byen kunne betale for offentlige servicegebyrer og skatter i Bitcoin, der med-annoncerede nyheden med borgermesteren i Lugano, Michele Foletti og CTO for Tether Paolo Ardoino. Over 200 virksomheder har allerede indgået et samarbejde med byen for at promovere og tage imod kryptobetalinger.


CTO for Tether, Paolo Ardoino delte på Twitter en 35-sekunders video, der oplister alle de betalingsmuligheder, som Luganos borgere inden for de næste måneder vil have. Vi har oplistet et udvalg af mulighederne nedenfor:

 • Alle personlige og virksomhedsrelaterede kommuneskatter

 • Alle offentlige services

 • Parkeringsbøder

 • Spildevandsafgifter

 • Udstedergebyr for ID og pas

 • Byggetilladelsesgebyrer

 • Affaldsafgifter

 • Og mange flere…

Udover Bitcoin og Tether vil Lugano også lancere sit eget token, LVGA token, som ligeledes vil blive betragtet som ”de facto” legal tender i byen.


Som vi tidligere har skrevet, har El Salvador allerede anerkendt Bitcoin som lovligt betalingsmiddel. El Salvadors blev det første land til at anerkende en kryptovaluta som de-facto penge og der spekuleres i, om det har været med til at fremskynde Luganos beslutning. Luganos nye lov minder på mange områder om El Salvadors. Lugano ønsker, at virksomheder uden besvær kan bruge krypto til rutinetransaktioner. I El Salvador er det dog kun Bitcoin, der indtil videre accepteres som lovligt betalingsmiddel.


EU-lovforslag om bandlysning af Proof-of-Work nedstemt

Den 14. marts 2022 var der i Europa-Parlamentet afstemning omkring MiCA-forordningen (Markets in Crypto Assets), hvor et lovforslag blev fremsat, der ville bandlyse alle kryptoservices, som benytter sig af en proof-of-work konsensus mekanisme – som eksempelvis bitcoin benytter. Argumentet for bandlysningen var konsensus mekanismens energiforbrug.


Europa-Parlamentets udvalg for økonomiske og monetære anliggender stemte med 30-23 for at fjerne lovforslaget i udkastet til MiCA-forordningen. MiCA-forordningen er en omfattende forordning til fremtidig styring af digitale aktiver i EU’s 27 medlemslande. Forslaget om bandlysningen var tidligere blevet fjernet i udkastet, men tilføjet igen, kort forinden afstemning, hvilket skabte stor debat i kryptoindustrien.


Helt konkret ville bandlysningen betyde, at proof-of-work kryptoaktiver, som fx bitcoin og ether ville være nødsaget til at ændre konsensus mekanisme til fx proof-of-stake, for at kunne fortsætte med at kunne benyttes i EU – dog ville de stadig kunne handles på internationale handelsbørser. Selvom Ethereum har planer om at ændre deres konsensus mekanisme fra proof-of-work til proof-of-stake, er det meget usandsynligt at Bitcoin kommer til at gøre det samme.


Proof-of-work mekanismen er den seneste tid kommet under hård kritik fra politikere og regulatoriske indsatser verden over grundet energiforbruget. Nogle EU-ledere er ligeledes bekymrede for, at vedvarende energi vil kanaliseres over til at opretholde kryptoaktiver som bitcoin i stedet for til national brug. Hvor meget der er myter og hvor meget der faktuelt er korrekt, vil vi gå i dybden med i en kommende artikel, hvor vi stiller spørgsmålet om Bitcoin er dårligt for miljøet.


BlackRock CEO ændrer holdning til krypto

I løbet af marts måned har der været flere andre eksempler på positive udviklinger fra de store, traditionelle institutioner. Larry Fink, CEO for BlackRock, verdens største kapitalforvalter, skriver årligt et CEO-brev, hvor han fremsætter sine forudsigelser om, hvilke tendenser virksomheders bestyrelseslokaler kan forvente af deres investorer fremadrettet.

I dette års brev skriver Larry Fink bl.a. at ”BlackRock undersøger digitale valutaer, stablecoins og de underliggende teknologier for at forstå, hvordan de kan hjælpe os med at betjene vores kunder.” Dette er en noget overraskende udtalelse, taget i betragtning at Larry Fink for få år siden udtalte at Bitcoin var ”et indeks af hvidvaskning af penge”. Denne nye personlige holdning fra Larry Fink kan være et tegn på legitimitet af krypto fra en af de sande ”hvaler” på Wall Street. Det er vigtigt at pointere, at udtalelsen kun afspejler Finks egne personlige synspunkter, da BlackRock som virksomhed ikke officielt har taget stilling til krypto som aktivklasse.


Goldman Sachs får ny hjemmeside med fokus på krypto

I samme tråd kan det ligeledes nævnes at den globale investeringsbank Goldman Sachs har ændret sin hjemmeside til på forsiden at indeholde kryptovalutaer, metaverset og digitalisering – se billede nedenfor. Selvom banken i mange år har været skeptiske overfor kryptovalutaer og senest i maj 2020 udtalte at Bitcoin ikke var en aktivklasse, er denne udvikling alligevel et skridt i den rigtige retning for kryptoindustrien. Banken har dog i løbet af sidste år udforsket og eksperimenteret med bl.a. bitcoin, ved at de i maj 2021 nedsatte et kryptovaluta trading team. Derudover udgav Goldman Sachs ligeledes i januar 2022 en rapport, hvori, at de forudser, at bitcoin kan nå en værdi på $100.000 per bitcoin, forudsat at bitcoin tager markedsandele fra guld.


Det er iøjnefaldende i år 2022 at se en af verdens største banker have en hjemmeside der er fokuseret på krypto, som det første man ser.


Flere positive lovgivningsændringer for krypto i USA

I løbet af marts måned har der været flere positive lovgivningsændringer for krypto i USA. Blandt andet i form af Præsident Bidens ”Executive Order” for digitale aktiver og i staten Virginia, som har vedtaget en lov der tillader banker at tilbyde opbevaring (custody) af bitcoins og andre kryptoaktiver - blot så længe at de effektivt kan styre risiciene og leve op til lovgivningen på området.

Præsident Bidens bekendtgørelse (Executive Order) omkring ansvarlig udvikling af digitale aktiver har været længe ventet, men er et opmuntrende tegn for fremtiden for krypto i USA – men til dels også i resten af verden, da mange lande spejler sig i udviklingen i USA. Vi har nedenfor, på baggrund af det Hvide Hus’ fakta-ark, opsummeret de væsentligste punkter med bekendtgørelsen. Bekendtgørelsen har til formål at:

 • Beskytte amerikanske forbrugere, investorer og virksomheder.

 • Beskytte amerikansk og global finansiel stabilitet og minimere systemiske risici.

 • Minimere de finansielle og nationale sikkerhedsrisici, som ulovlig brug af digitale aktiver kan udgøre.

 • Fremme amerikansk lederskab inden for teknologi og økonomisk konkurrenceevne.

 • Fremme lige adgang til sikre og overkommelige finansielle tjenester.

 • Støtte teknologiske fremskridt og sikre ansvarlig udvikling og brug af digitale aktiver.

 • Udforske muligheden for en digital valuta fra den amerikanske centralbank (CBDC).

Som det amerikanske kongresmedlem Tom Emmer påpegede, tilbyder bekendtgørelsen imidlertid ikke en ideel regulatorisk ramme i betragtning af dens:

 1. Manglende vægt på decentralisering og vigtigheden af ​​at understøtte de mest decentraliserede kryptoaktiver.

 2. Overvægt på at skabe et amerikansk CBDC som det primære svar på et u-afdækket finansielt servicebehov, som fx Bitcoin kan løse.

Når det så er sagt, ser USA ud til at forpligte sig til at finde fordelagtige måder at implementere teknologier fra kryptoindustrien, der vil medføre mere innovation og udbredelse af krypto hos borgere og institutioner i USA.


Bitcoin mining industrien i rivende udvikling med Intels indtog

Som vi kunne berette februars nyheder, er Intel for alvor gået ind i bitcoin mining industrien, ved lancering af deres energi-effektive chip, Bonanza ASIC. Intel’s chip har fået en god modtagelse i markedet, da virksomheder som Block, Griid og HiveBlockchain allerede har annonceret store bestillinger af den nye chip.


Griid, en amerikansk bitcoin mining virksomhed, har sammenlignet den nye Intel chip med deres eksisterende miner fra kinesiske Bitmain, den nuværende markedsleder på området, og deres S19 Pro. Ifølge Griid vil den nye chip være 15% mere energieffektiv, den vil koste 50% mindre, hvilket for Griid vil medføre en forventet +130% forbedring af deres brutto indtjening. Udover de produktions- og profitmæssige fordele, oplister Griid ligeledes, at fordelen ved Intels chip vil være, at chipsene kan indkøbes til en fast pris i USD, og ikke en pris, som er bundet op på bitcoins pris eller andre mining faktorer – og dermed giver en forudsigelig omkostningsbase. Ydermere påpeger de, at som en amerikansk miner, er det at foretrække med en amerikansk leverandør af chips (Intel), givet de potentielle geopolitiske risici der kan være med deres nuværende leverandør Bitmain, som er baseret i Kina – samtidig med at Intel i forvejen har et stærkt, pålideligt brand.


Dette er en yderst spændende udmelding, hvilket vi tror vil gavne Intel og vækste deres ASIC-chip forretning yderligere og da USA i forvejen har 1. pladsen inden for Bitcoin mining industrien, vil mange andre amerikanske mining virksomheder med stor sandsynlighed følge trop.


Som modtræk til dette er Bitmain gået videre i deres egen udvikling og har for nyligt lanceret tre nye varianter af deres i forvejen meget populære S19-serie af ASIC-miners: S19 XP, S19 Pro+ Hydro og S19 XP Hydro. Førstnævnte miner bruger en 5nm chip, hvilket er samme chip størrelse, som der sidder i Apple’s M1 computere. Ved at reducere chip størrelsen, cementerer Bitmain sig til at have den mest effektive miner på markedet. De to øvrige minere, S19 Pro+ Hydro og S19 XP Hydro har en endnu højere hastighed end S19 XP, dog kræver disse, ligesom navnene indikerer yderligere udstyr, som fx Antspace HK3, der er en vandkølet container, for at kunne bruges – derfor bedre performance, men også væsentligt dyrere. Nedenfor er et overblik over den historiske udvikling af Bitcoin ASIC minere.

Kilde: Hashrate index


Det kan konkluderes at bitcoin mining industrien er i rivende udvikling og bliver mere og mere konkurrencepræget - uanset om det er produktionsstedet, størrelsen på chippen eller køleteknikker, så kæmper enhver aktør i bitcoin mining industrien med at få en konkurrencemæssig fordel.

Comments


bottom of page