top of page

Det amerikanske finanstilsyn dropper undersøgelse af Ethereum

Opdateret: 2. jul.

Det amerikanske finanstilsyn dropper undersøgelse af Ethereum

Det amerikanske finanstilsyn, The United States Securities and Exchange Commission (SEC) stopper sin undersøgelse af, om Ethereums kryptoaktiv ether, er et værdipapir (på engelsk, security).


Dette kommer på baggrund af et X opslag d. 19. juni fra Consensys, som skriver, at "SEC's Enforcement Division har meddelt os, at de stopper deres undersøgelse af Ethereum 2.0. Dette betyder, at SEC ikke vil rejse anklager, der påstår, at salg af ETH er værdipapirtransaktioner," hvilket virksomheden hyldede som en "stor sejr for Ethereum-udviklere, teknologileverandører og industriens deltagere." Og dermed konkluderer de, at SEC ikke længere vil anse ether som et værdipapir.


Kilde: X (tidl. Twitter)


Consensys har udtalt, at SEC's beslutning kom efter, at de den 7. juni bad dem om at afslutte deres undersøgelse af ether, da myndigheden i maj indledningsvis godkendte ether spot børsnoterede fonde (ETFer), som virksomheden sagde er "baseret på eth som en råvare (commodity)."


Seniorjurist Laura Brookover fra Consensys' har på sociale medier delt SEC's svarbrev til virksomheden, som erklærer, at de ikke "agter at anbefale en håndhævelsesaktion." Dog har en talsmand fra SEC udtalt, at de "ikke kommenterer eksistensen eller ikke-eksistensen af en mulig undersøgelse."


Sagen startede tilbage i marts, hvor SEC udsendte stævninger til flere virksomheder, relateret til forsøg på at klassificere ether som et værdipapir. Bl.a. Consensys modtog en ”Wells notice” fra SEC, der advarede dem om, at deres MetaMask kryptowallet muligvis havde overtrådt værdipapirlovgivningen. Som modsvar på dette sagsøgte Consensys i april SEC.


Anklagen fra Consensys hævdede, at SEC havde orkestreret en kampagne "for at overtage kontrollen over fremtiden for kryptovaluta" med handlinger rettet mod at regulere ether som et værdipapir. Virksomheden citerede SEC's udtalelser så tidligt som i 2018 - også med henvisning til formand Gary Genslers udtalelser - om at ether ikke var et værdipapir og advarede om de potentielle konsekvenser af, at SEC ændrede sin holdning, efter at firmaer havde bygget forretninger baseret på lovgivningsmæssig præcedens. Denne retssag er stadig i gang.


Selvom SEC ikke officielt har været ude og tage stilling til, hvordan de klassificerer ether, er det bemærkelsesværdigt, at de nu også dropper deres undersøgelse af Ethereum 2.0. Dette, kombineret med godkendelsen af 19b-4 ansøgningerne om ether spot ETF’er i sidste måned peger dog i retningen af, at SEC sandsynligvis anerkender ether som en råvare, fremfor et værdipapir.

 

MicroStrategy fortsætter med at købe bitcoin

MicroStrategy meddelte i en indberetning i juni til det amerikanske finanstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), at de har erhvervet over 11.900 bitcoin i en periode, der spænder fra slutningen af april til onsdag den 19. juni 2024.


Disse bitcoins blev købt til en gennemsnitspris på ca. 457.326 kr. ($65.883) pr. bitcoin, hvilket svarer til cirka ca. 5,4 mia. kr. ($780 mio.). Virksomheden har nu samlet 226.331 bitcoin, til en værdi af næsten 104 mia. kr. ($15 mia.). Dette svarer til cirka 1% af alle bitcoin og gør også MicroStrategy til den stadig største børsnoterede virksomhed, der ejer bitcoin.


I deres indberetning til SEC, skriver MicroStrategy selv, at "pr. 20. juni 2024 ejede MicroStrategy sammen med sine datterselskaber i alt cirka 226.331 bitcoin, som blev erhvervet til en samlet købspris på cirka 58 mia. kr. ($8,33 mia.) (red.) og en gennemsnitlig købspris på cirka 255.433 kr. ($36.798) (red.) pr. bitcoin, inklusive gebyrer og omkostninger”.


De seneste køb kommer efter, at MicroStrategy annoncerede endnu en udstedelse af konvertible seniorobligationer, som blev forhøjet til 4,9 mia. kr. ($700 mio.) fra 3,5 mia. kr. ($500 mio.). Ifølge en pressemeddelelse lykkedes det virksomheden at rejse hele 5,5 mia. kr. ($800 mio.). Som ved de andre udstedelser sagde MicroStrategy, at de planlagde at bruge pengene til at købe flere bitcoin.


Som vi også har skrevet om tidligere på året, har virksomheden lavet flere udstedelser af konvertible seniorobligationer og har i den forbindelse foretaget store opkøb i bitcoin og fastholdt sin strategi om, at opbygge en bitcoin-beholdning. MicroStrategys aktiekurs er steget med over 345% det seneste år, selvom den er faldet cirka 8% i slutningen af juni.


Som vi berettede om i maj måned, har andre børsnoterede amerikanske virksomheder, herunder DeFi Technologies og Semler Scientific, vedtaget en lignende bitcoin-treasury-strategi i kølvandet på resultaterne skabt af MicroStrategy. I Japan har Metaplanet også vedtaget en lignende strategi og har købt flere bitcoin i løbet af de seneste måneder.


Derudover er der i den seneste måned gået rygter om, hvorvidt Dell igen – på den ene eller anden måde - vil beskæftige sig med bitcoin.


Tidligere på måneden, den 21. juni, tweetede CEO for Dell Technologies, Michael Dell, at man burde følge brugeren for Cookie Monster på X - men det, der fangede bitcoin-fællesskabets opmærksomhed, var et billede af Cookie Monster, der spiser småkager med Bitcoin-logoet.


Dette satte gang i rygterne om, hvorvidt Dell måske igen hælder mod Bitcoin. Ydermere havde Michael Dell også re-postet en besked fra MicroStrategys grundlægger Michael Saylor, der lød: "#Bitcoin is Digital Scarcity." Og dagen før delingen havde han selv tweetet: "Scarcity creates value." Dette har kun øget buzz omkring hans interesse i Bitcoin.


I 2014 adopterede Dell Technologies bitcoin som betalingsmiddel, men besluttede i 2017 at stoppe med betalingsmuligheden på grund af lav efterspørgsel. Ikke desto mindre, givet Dells historie med Bitcoin, har de seneste rygter skabt stor optimisme i kryptoindustrien.


Det var også Michael Saylor som fik gang i Elon Musk og Tesla tilbage i 2020. Elon og Tesla annoncerede kort efter en dialog på Twitter mellem Elon og Saylor at have købt bitcoin. Hvorvidt det samme vil gøre sig gældende med Dell vil tiden vise, men det er dog spændende, hvis endnu et stort teknologi-selskab kommer på banen ift. at adoptere en lignende bitcoin strategi. Dette er bl.a. én af de løftestænger for øget efterspørgselspres, som vi tror vil udspille sig i løbet af 2024 og ind i 2025 – netop at flere selskaber vil adoptere en form for bitcoin-strategi, enten i form af deres treasury strategi eller blot at inkorporere det som betalingsmiddel.

 

Krypto spot ETF-ansøgninger fortsætter – denne gang er det Solana

I slutningen af juni måned indgav kapitalforvalteren VanEck en ansøgning om en Solana spot ETF hos det amerikanske finanstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC).


VanEck Solana Trust ETF skal ligesom med bitcoin og ether ansøgningerne godkendes af SEC, før de kan handles. ETF’en vil følge prisudviklingen i Solanas underliggende kryptoaktiv, SOL og vil blive noteret på Cboe BZX-børsen, hvis den godkendes.


VanEck har i forbindelse med ansøgningen udtalt, at der "endnu ikke er kommet nogen definitiv reguleringsvejledning om, hvorvidt og hvordan registrerede broker-dealere kan overholde reglerne med hensyn til handel med eller opbevaring af spot SOL." Med dette signalerer VanEck, at SOL bør behandles som en råvare (commodity), selvom SEC tidligere har kaldte SOL et uregistreret værdipapir i en sag mod Coinbase og Binance sidste sommer.


I et opslag på X har Matthew Sigel - VanEcks leder af Digital Assets Research forklaret at SOL fungerer ligesom bitcoin og ether og "anvendes til at betale transaktionsgebyrer og computer-tjenester på blockchainen. Ligesom ether på Ethereum-netværket kan SOL handles på platforme for digitale aktiver eller bruges i peer-to-peer-transaktioner."


Han fortsætter med, at "SOL's decentraliserede natur og høje nytteværdi stemmer overens med karakteristikaene for andre etablerede digitale råvarer, hvilket forstærker vores tro på, at SOL kan være en værdifuld råvare med brugsscenarier for investorer, udviklere og iværksættere, der leder efter alternativer,".


VanEck er den første amerikanske kapitalforvalter, der indgiver en ansøgning om en Solana ETF i USA. I Canada indgav 3iQ ligeledes i juni en ansøgning om at lancere det første Solana Exchange-Traded Product (ETP) i Nordamerika. Dette produkt vil blive noteret på Toronto Stock Exchange, hvis det godkendes.


Det er dog bemærkelsesværdigt, at 3iQ-produktet vil være et lukket produkt, hvilket betyder, at det vil tilbyde et fast antal aktier. Det adskiller sig fra de produkter, som mange i USA kender (såsom bitcoin spot ETF'er), der opretter og indløser aktier baseret på markedets efterspørgsel – dvs. er ”åbne” produkter. Dette kan sandsynligvis skyldes, at 3iQ ønsker at indarbejde staking, som en del af produktet, men tiden må vise, hvad den reelle hensigt er bag det lukkede produkt.


Ansøgningen fra VanEck var ikke mere end én dag gammel, da der kom endnu en Solana spot ETF-ansøgning i USA. Denne gang fra 21Shares. Fonden vil blive kaldt 21Shares Core Solana ETF. Denne ETF ansøger ligeledes om at blive handle på Cboe BZX Exchange. Coinbase vil fungere som depot for fondens Solana-beholdninger. Fondens aktiver vil blive opbevaret i adskilte wallets på Solanas blockchain. Derudover står der i ansøgningen, at fonden ikke vil stake beholdningen af SOL.


Der vil sandsynligvis gå noget tid, før vi får afklaring på, om det lykkedes for VanEck og 21Shares at få ændret SECs tidligere holdning om SOL og dermed få godkendt deres ETF-ansøgninger. Der skal nemlig først tages endelig stilling til de mange ether spot ETF-ansøgninger, som sandsynligvis kan åbne døren og skabe præcedens for godkendelse af andre kryptoaktiver, f.eks. Solana’s SOL. Uagtet om man tror på Solana på langsigt, så vil godkendelsen af ETF’erne alt andet lige bringe mere kapital ind i kryptomarkedet, som på sigt vil have en positiv indvirkning på markedet som helhed.

 

State Street indgår samarbejde med Galaxy Digital om børsnoterede kryptoprodukter

Kapitalforvalteren State Street Global Advisors (SSGA) har i juni annonceret et partnerskab med krypto investeringsselskabet Galaxy Digital om at lancere nye børsnoterede fonde (ETF'er), der giver eksponering mod kryptoaktiver.


I separate erklæringer har de to firmaer antydet, at disse ETF'er vil dække bredere end bitcoin spot ETF'er: "Institutionelle og private investorers interesse i digitale aktiver er steget siden introduktionen af bitcoin spot ETF'er. Investorer søger dog også eksponering mod denne voksende aktivklasse gennem investeringsmuligheder, der rækker ud over ren bitcoin spot," skrev State Street i en erklæring den 26. juni.


Annonceringen kommer i kølvandet på, at State Street d. 26. juni indsendte en ansøgning til det amerikanske finanstilsyn (SEC) om oprettelse af SPDR Galaxy Digital Asset Ecosystem ETF, som vil investere i børsnoterede kryptofirmaer.


ETF’en vil dække bredt og spænde over kryptohandelsbørser og mining selskaber til wallet-udbydere og krypto-fokuserede venturekapitalfirmaer i USA og i udlandet. Fonden vil derudover også investere i futures og spot ETF-produkter.


State Street indsendte ligeledes en ansøgning om SPDR Galaxy Emerging Technology Enablers ETF og Hedged Digital Asset Ecosystem ETF til SEC. State Street Bank and Trust forventes at levere administrative og regnskabsmæssige tjenester for ETF'erne udviklet af SSGA og Galaxy Digital.


State Street gjorde deres indtog i kryptoindustrien tilbage i juni 2021, da de lancerede en dedikeret afdeling for digitale aktiver. Dog har SSGA ikke været blandt de nylige ansøgere om bitcoin eller ether spot ETF'erne, men søger nu andre og alternative veje.

 

Undersøgelse viser, at 54% af institutionelle investorer i Japan forventer at investere i krypto

Den 24. juni offentliggjorde firmaet Nomura Holdings og dets digitale enhed Laser Digital resultaterne af en undersøgelse, kaldet "Institutional Investor Survey on Digital Asset Investment Trends". I denne undersøgelse angav mere end halvdelen af de adspurgte institutionelle investorer intentioner om at investere i kryptosektoren inden for de næste tre år.


Undersøgelsen henvendte sig til 547 investeringsforvaltere, herunder institutionelle investorer, family offices og offentlige organisationer. Undersøgelsen havde til formål at afdække japanske kapitalforvalteres intentioner med hensyn til digitale aktiver og fremhæve deres udfordringer ved overvejelser om investering i krypto.


Overordnet set var konklusionen, at der er en voksende interesse og positiv stemning om krypto. Blandt de adspurgte viste 54% interesse i at investere i krypto inden for de næste tre år. De fleste forvaltere sagde, at de "ønsker at investere" eller er "mere tilbøjelige til at investere." Resten svarede, at de "mest sandsynligt ikke ønsker at investere" eller "ikke ønsker at investere".


Når de blev spurgt om, hvorfor de ønskede at investere i digitale aktiver, angav 60% af respondenterne, at de ser krypto som en god mulighed for at diversificere deres portefølje. Andre årsager inkluderede lav korrelation med andre aktiver, hedge mod inflation, højt afkastpotentiale og kryptos 24/7 markedsplads (se figur 1).

 

Figur 1: Årsager til investering i kryptoaktiver blandt adspurgte institutionelle investorer

% af respondenter, juni 2024                 

Kilde: Nomura Holdings


Med hensyn til allokering foretrækker de fleste forvaltere at allokere 2-5% af deres aktiver til krypto. I undersøgelsen valgte 66% af de adspurgte 2-5% som deres forventet allokering i krypto inden for de næste tre år.


Undersøgelsen viste også, at udviklingen af krypto Exchange-Traded Funds (ETF’er), investeringsfonde, staking og udlånsoptioner er blandt de væsentlige årsager til at overveje krypto. Omvendt nævnte kapitalforvaltere, der tøver med at gå ind på kryptomarkedet, flere barrierer, såsom modpartsrisiko, høj volatilitet og strenge regulatoriske krav blandt deres bekymringer.


Derudover havde 25% af de adspurgte et "positivt" indtryk af kryptoaktiver, hvilket tyder på en optimistisk udsigt for kryptosektorens fremtid i Japan.

 

Tyske T-Mobile vil sandsynligvis snart begynde at mine bitcoin

T-Mobile Detusche Telekom annoncerede under BTC Prague i midten af juni, at de har til hensigt at begynde at mine bitcoin og dermed udvide deres igangværende krypto-baserede aktiviteter.


Telekommunikationsfirmaet har drevet en Bitcoin-node siden 2023 og kører i øjeblikket Bitcoin Lightning Network-noder.


Under BTC Prague sagde Dirk Röder, leder af Web3 Infrastructure and Solutions hos Deutsche Telekom: "Siden 2023 har vi kørt en Bitcoin-node, og vi kører også Bitcoin Lightning-noder [...] Jeg vil gerne fortælle jer en lille hemmelighed - vi vil snart engagere os i den digital monetære fotosyntese."


Röder blev efterfølgende spurgt, om han kunne uddybe betydningen af "digital monetær fotosyntese", hvortil han svarede ”det vil vi” – hvilket flere har konkluderet, betyder at de vil starte med bitcoin mining.


Firmaet har bl.a. været aktivt involveret i Web3 som en Polygon-validator siden juni 2023 og er gået ind i området for at udnytte sin omfattende infrastruktur og sikre nye indtægtsstrømme. Ifølge deres egen hjemmeside understøtter de hele 12 forskellige protokoller, herunder også Ethereum.

Kilde: T-Mobile Deutsche Telekom


I februar indgik Fetch.ai, en decentraliseret platform for kunstig intelligens (AI), et partnerskab med Deutsche Telekom for at etablere enterprise AI. Som validator på Fetch.ai blockchain hjælper telekommunikationsfirmaet med at understøtte Fetch.ai's AI-drevne autonome agenter. Disse autonome agenter leverer tjenester inden for sundhedsvæsen, bilindustrien, supply chain og digitale identiteter ved at administrere ressourcer, gennemføre transaktioner og analysere trafikstrømme.


Med alle de nye forretningsområder, som T-Mobile udforsker og engagerer sig i, er det spændende at følge, om dette er en trendsætter for den globale telekommunikationsbranche, som bl.a. var med til at adoptere og udbrede internettet ved investeringer i infrastrukturer og slutbrugerløsninger.

Comments


bottom of page