top of page

Ukraine modtager mere end 160 mio. kr. i krypto-donationer

Opdateret: 4. jul. 2022

Ukraine modtager mere end 160 mio. kr. i krypto-donationer

I forbindelse med Ruslands invasion i Ukraine, har den Ukrainske regering været ude at lave et opråb til verden omkring donationer i form af nødhjælp, militærudstyr – og krypto. De seneste tal fra hjemmesiden Elliptic, som live opdaterer krypto-donationerne, viser at der er doneret for mere end 160 mio. kr. ($24,6 mio.) i kryptoaktiver, svarende til over 26.000 donationer primært fordelt på bitcoin, ether og stablecoins som fx USDT.


Det hele startede i lørdags, da Ukraine i et Tweet på deres officielle Twitter-konti bad om donationer i form af BTC, ETH eller USDT. Dette tweet er nu fastgjort til toppen af deres side, så det nemt kan findes for de folk, som har lyst til at donere krypto til Ukraine.

Kilde: Twitter (Fra venstre, Ukraines officielle Twitter og NGO’en Come Back Alive)


Ud fra onchain analyse kan det ses, at flere af de store handelsbørser har givet store donationer, fx Binance $10 mio. og FTXs CEO Sam Bankman-Freid $250.000 i Tether (USDT). Men også penge indsamlet i forbindelse med salg af NFT’er, oprindeligt til at støtte WikiLeaks grundlæggeren Julian Assange, med en værdi på $1,86 mio. Derudover, er der modtaget to bitcoin donationer fra en ukendt wallet med en samlet værdi på ~$1,7 mio. Nedenstående graf viser, hvordan donationerne er vokset fra dag til dag siden d. 24. februar.

Kilde: Elliptic


Som det kan ses på grafen, startede donationerne allerede d. 24. februar, da dele af donationer kommer fra den Ukrainske NGO ”Come Back Alive”. NGO’en ”Come Back Alive”, som støtter det Ukrainske militær, lavede ligeledes et Tweet om muligheden for krypto-donationer d. 25. februar. Opråbet om krypto-donationer kommer muligvis som en reaktion på, at NGO’en blev suspenderet fra Patreon, en abonnementsside, idet at formålet med indsamlingen netop støttede køb af våben og militærudstyr til Ukraine. Dette var en overtrædelse af hjemmesidens politikker, hvorfor NGO’en blev udelukket. Krypto-donationer blev derfor et oplagt valg, da det som en decentral donationsform, kan sendes øjeblikkeligt, uden brug af komplekse og centraliserede institutioner, hvormed aktiverne ligeledes kan omsættes øjeblikkeligt, hvor der er brug for dem. Det er første gang nogensinde at et land officielt tager imod donationer i krypto og dermed endnu en blåstempling og god usecase for hele kryptoindustrien.


Andelen af danskere der investerer i krypto er steget i 2021

Handelsplatformen eToro foretager i samarbejde med analyseburet Opinium løbende undersøgelser af private investorers investeringsadfærd og holdninger.

I deres seneste rapport fra januar 2022 er andelen af danskere, som investerer i kryptoaktiver steget med 2%-point fra 13% til 15% (se grafen nedenfor). Blandt de 8.500 responder fra 12 forskellige lande, er gennemsnittet 26%, hvilket er steget med 1%-point siden sidste undersøgelse. Danmark ligger derfor klart nederst på listen sammen med lande som Frankrig (17%) og Tyskland (21%).

Kilde: eToro Retail Investor ”Beat” Survey - Januar 2022


På trods af sidstepladsen, er den gennemsnitlige allokering af danskernes porteføljer i kryptoaktiver på niveau med de øvrige lande. Af de danskere, som har investeret i kryptoaktiver udgør det i gennemsnit 26% af deres portefølje – hvor gennemsnittet ligeledes er på 26%.

Undersøgelsen fra eToro viser ydermere at 40% af de adspurgte danskerne ikke investerer i kryptoaktiver grundet utilstrækkelig viden om området, hvilket altså er den primære årsag til, at danskere ikke investerer mere i kryptoaktiver.


Ny funktion til Apple Pay gør det nemmere at betale med krypto

I en pressemeddelelse fra d. 8. februar 2022 meddelte Apple at de vil gøre integrationen til Apple Pay nemmere, således at virksomheder af alle størrelser kan modtage kontaktløse betalinger. Helt konkret kan virksomheder ved et enkelt tryk på deres iPhone modtage betalinger enten via Apple Pay, kontaktløse kredit- og betalingskort eller andre digitale tegnebøger. Vice President fra Apple Pay and Wallet, Jennifer Bailey, udtaler at Apple ”i samarbejde med betalingsplatforme, app-udviklere og betalingsnetværk vil gøre det nemmere end nogensinde for virksomheder i alle størrelser - fra enkeltmandsvirksomheder til store detailhandlere - at problemfrit acceptere kontaktløse betalinger og fortsætte med at vokse deres forretning."


I forbindelse med at Coinbase og Crypto.com har lanceret deres egne debit kort, hvor det er muligt at betale i ”almindelige” butikker med sine kryptoaktiver, åbner de ligeledes for muligheden for, at der kan laves transaktioner og betalinger med kryptoaktiver igennem Apple Pay. Helt lavpraktisk, udtaler Coinbase at ”de (red.) konverterer ens kryptoaktiver til US dollars og overfører beløbet til ens debit-kort (minus konverteringsgebyrer) til brug ved køb og hævninger i hæveautomater.” Samme proces vil ske, ved brug af Apple Pay, dog med den mulighed, at betalingen kan være trådløs ved brug af enten en iPhone eller Apple Watch. I skrivende stund accepterer mere end 90% af alle amerikanske forhandlere Apple Pay og med den nye funktion kan stort set enhver virksomhed eller forhandler med en iPhone acceptere betalinger igennem ”Tap to Pay” funktionen – og forenklet sagt, kan kryptoaktiver dermed bruges som betalingsmiddel stort set alle steder i USA.


Krypto som betalingsmiddel igennem Apple Pay er dog ikke kun et US-fænomen, da fx Coinbase’s debit kort ligeledes udstedes i Europa og kan derfor benyttes hos alle virksomheder som accepterer VISA transaktioner. Coinbase er dog stadig ved at udbrede denne nye betalingsmetode, hvorfor det ikke er muligt at benytte i alle Europæiske lande endnu.


Denne udvikling er Apples seneste svar på at beholde sin dominans inden for kontaktløse betalingsløsninger, hvilket i dag er den foretrukne betalingsmetode for millioner af mennesker verden over. Apples største konkurrent inden for kryptobetalingsmuligheden er Google Pay. Google Pay har dog kun 3% af det amerikanske marked, hvorimod Apple Pay står for 92%.


KPMG Canada og Flexport investerer i Bitcoin og Ethereum

Som vi tidligere har skrevet om i vores nyheder, er der et stigende antal virksomheder, som tilføjer kryptoaktiver til deres balancer. Eksempelvis kunne vi i september, oktober og november berette om, at både MicroStrategy og Coinbase har investeret for flere milliarder i kryptoaktiver (læs mere her). Seneste virksomheder i rækken, som har offentliggjort, at de har kryptoaktiver på balancen er revisions- og rådgivningshuset KPMG i Canada og den globale supply chain virksomhed Flexport. KPMG Canada, som har hovedsæde i Toronto, kunne d. 7. februar 2022 offentliggøre at de har tilføjet både bitcoin og ether til deres balance, mens at CEO, Ryan Peterson d. 28. februar tweetede, at Flexport har Bitcoin på balancen. Beløbene for begge virksomheder er ikke blevet oplyst.


Årsagen til at KPMG Canada vælger at investere i kryptoaktiver er ifølge talsmand fra KPMG Canada Roula Meditskos at ”vi tror på, at det er her for at blive (kryptoaktiver, red.) og vi vil fortsætte med at overveje innovative investeringsmuligheder i fremtiden”. Derudover udtalte Kareem Sadek, KPMG partner inden for kryptoaktiver og blockchain, at ”KPMG (red.) har investeret i en stærk praksis inden for kryptoaktiver og vi vil fortsætte med at forbedre og udvikle vores muligheder på tværs af decentraliseret finans (DeFi), non-fungible tokens (NFTs) og metaverset, blot for at nævne nogle få.


Med andre ord, så har KPMG Canada en vision om at gå tungt ind i området, således at de kan tilbyde bedre rådgivning til deres kunder i fremtiden, da de ser at flere og flere hedge fonde, familiekontorer, forsikringsvirksomheder og pensionsselskaber der begynder at investere i kryptoindustrien – samtidig med at banker, finansielle rådgivere og børsmæglere viser en stigende interesse. Dette er meget i tråd med seneste rapport fra Fidelty, som viser at omkring 90% af institutioner, som er interesseret i kryptoaktiver forventer at have investeret i aktivklassen inden 2026.


Logistikvirksomheden Flexports udtalelse omkring at have Bitcoin på balancen kommer fra en tråd på Twitter, hvor CEO Ryan Peterson diskuterede virksomhedens evne til at navigere i turbulente farvande med aktuelle markedsspændinger. Ryan Peterson mener altså at ved at have Bitcoin på balancen, kan det gøre virksomheden mere modstandsdygtig i fremtiden. Logistikbranchen har også ry for at være ”early adopters” af blockchain teknologier, bl.a. den kendte Blockchain TradeLens, som er udviklet af Mærsk og IBM. Derudover kan det slutteligt nævnes at Flexport ligeledes har Bitcoins White Paper liggende på deres hjemmeside, da de mener, at det er vigtigt at informere deres kunder omkring Bitcoin.


Twitter tilføjer Ethereum til deres ”tipping” funktion

Tilbage i september kunne vi berette om at Twitter havde implementeret Bitcoins ”Lightning Network”, således at man kunne overføre Bitcoin mellem brugere på Twitter ved brug af deres ”tipping” feature. Twitter kan nu offentliggøre, at de også gør det muligt at ”tippe” med sin Ethereum wallet – dog kun muligt igennem Twitters app på mobilen.


Udviklingen kommer som et led i Twitters udforskning af Ethereum økosystemet, ligesom de i januar indførte muligheden for at få verificeret sit NFT-profilbillede på Twitter – hvilket betyder, at man kan få verificeret at man er den reelle ejer af ens NFT-profitbillede – dog begrænset til kun at være Ethereum baserede NFT’er.


Muligheden for at ”tippe” (give drikkepenge, donationer) er tilgængeligt for alle brugere, som har accepteret Twitters ”tipping” politik. Det vil være muligt at ”tippe” med ETH og ERC-20 tokens, hvilket inkluderer Ethereum-baserede ”stablecoins”. Jonny Winston, lead product manager of creator monetization hos Twitter udtaler, at “Twitter (red.) vil fortsætte med at udvide måder at blive betalt på Twitter, hvilket inkluderer flere valgmuligheder for de brugere, som vil benytte krypto.” Han tilføjer ligeledes, at ”vi er begejstrede for at tilføje muligheden for enhver at bruge deres ETH adresse som tipping mulighed.


Investeringsbanken BNY Mellon vil tilbyde krypto-opbevaring

Februar sidste år meddelte investeringsbanken BNY Mellon, at de havde intentioner om at give deres kunder mulighed for at opbevare, overføre og udstede Bitcoin og andre kryptoaktiver. Dette er nu snart en realitet, da banken har meddelt, at de er ved at udvikle en platform for opbevaring af digitale aktiver (på engelsk ”custody”), som vil give deres institutionelle kunder mulighed for kryptoeksponering.


BNY Mellon, som har hovedkvarter i New York, er verdens største depot og værdipapirservice virksomhed med ~160 billioner kr. ($2,4 billioner) under forvaltning (Asset Under Management) samt aktiver for ~310 billioner kr. ($46,7 billioner) i deres depot.


Til en start vil BNY Mellon kun gøre det muligt for sine kunder at opbevare bitcoin og ether i deres BNY Mellon krypto wallets. Denne wallet vil være drevet af Fireblocks’ teknologi. Som nævnt i sidste måneds nyheder, er Fireblocks netop blevet værdiansat til 53 mia. kr. Udover Fireblocks, har BNY Mellon ligeledes indgået et partnerskab med Chainalysis, en danskstiftet, blockchain data- og analyse virksomhed, for at kunne udnytte Chainalysis’ compliance software i forbindelse med deres risikostyring.


Over tid vil BNY Mellon også tilbyde deres kunder opbevaring af andre kryptoaktiver, men først når det regulatoriske er på plads. Ifølge banken selv, vil de være de første til at entrere det globale digitale depotmarked. En rapport fra banken indikerer dog, at de kun vil starte med at tilbyde servicen til amerikanske kunder. Afhængig af efterspørgslen er planen at udvide til andre lande, hvor Storbritannien står øverst på listen. Talia Klein, Head of digital asset custody udtaler, at “BNY Mellon (red.) ser Storbritannien som et levende og aktivt marked for digital aktiver.”



bottom of page