top of page

Tesla fastholder bitcoin på deres balance

Tesla fastholder bitcoin på deres balance

Kilde: Reuters


I juli 2022 kom det frem, at Tesla havde solgt 75% af deres beholdning af bitcoin, hvilket skabte røre i hele kryptomarkedet. Men ifølge seneste kvartalsrapport fra virksomheden, som dækker over 4. kvartal 2022, har Tesla ikke solgt yderligere ud i deres beholdning af bitcoin og har ikke til hensigt at ændre i dette.


Da Tesla tilbage i juli 2022 solgte ud af deres bitcoin beholdning til en samlet værdi af 6,4 mia. kr. ($936 mio.) var det første gang, at virksomheden ændrede i deres beholdning siden 1. kvartal 2021, hvor de købte 43.200 bitcoins for 10 mia. kr. ($1,5 mia.). Efter salget beroligede Elon Musk markedet ved at udtale, at Tesla var åbne over for at øge deres beholdning af bitcoin i fremtiden, men givet situationen med Covid-lockdown i Kina, var virksomheden presset på deres likviditet og dermed nødsaget til at sælge.


Senere i oktober udtalte Elon Musk, at Tesla stadig var åbne overfor at øge deres beholdning af bitcoin i fremtiden, men informerede også om, at virksomheden stadig havde intentioner om at holde deres beholdning af dogecoin, som pt. er det eneste kryptoaktiv, som virksomheden modtager betalinger i – dog kun muligt for få udvalgte produkter og ikke for biler.


Ifølge kvartalsrapporten for Tesla har de i 4. kvartal en beholdning af kryptoaktiver for en værdi af ca. 1,3 mia. kr. ($184 mio.), hvilket er omtrent 200 mio. kr. ($34 mio.) lavere end 3. kvartal, hvor værdien var ca. 1,5 mia. kr. ($218 mio.). Dette hænger udelukkende sammen med faldet i bitcoins pris, da den i slutningen af 3. kvartal lå omkring $20.000 og i slutningen af 4. kvartal lå omkring $16.500.


Kryptoindustrien tiltrækker fortsat flere og flere udviklere

Venture kapitalfirmaet, Electric Capital, udgav i starten af januar deres årlige ”Developer Report” om udviklingen i kryptomarkedet med hensyn til udviklere. På trods af, at priserne stort set er faldet hele 2022, har det ikke afholdt industrien fra at tiltrække udviklere. Antallet af fuldtidsudviklere er i 2022 steget med 8% sammenlignet med 2021. I løbet af 2022 toppede antallet af nye udviklere med hele 61.127 fuldtidsudviklere på tværs af alle blockchains – en stigning på godt 26% (se figur 1).


Figur 1: Udvikling i antallet af nye udviklere i kryptoindustrien

Antal nye udviklere per år, 2014-2022

Kilde: Electric Capital


Ifølge Electric Capital er denne tendens meget lig med udviklingen i 2018, hvor kryptomarkedet også var i et bear marked (en periode med nedadgående priser). Her så man også en stor tilgang af udviklere til industrien – både ift. eksisterende blockchains, men også på nye blockchains. I december 2022 var der i alt 23.343 månedlige aktive udviklere på tværs af alle blockchains (se figur 2). Dette tal er steget med 5% sammenlignet med 2021, hvorimod, som tidligere nævnt, at antallet af fuldtidsudviklere er steget med 8%. Sidstnævnte nøgletal er væsentligt mere interessent end antallet af månedlige aktive udviklere, da fuldtidsudviklere bidrager med 76% af alt kode – med andre ord, er det fuldtidsudviklere, som reelt skaber udviklingen i industrien.


Figur 2: Udvikling i antallet af månedlige aktive udviklere

Antal månedlige aktive udviklere, 2009-2022

Kilde: Electric Capital


De to største blockchains, målt på markedsværdi, Bitcoin og Ethereum, har kun 28% af alle udviklere tilknyttet, mens de resterende primært arbejder på andre top 200 blockchains. Dette betyder altså, at mange nye udviklere er tiltrukket af nye blockchains og de fordele, som de kan tilbyde. Bitcoin og Ethereum har dog stadig et stort antal udviklere, hhv. omkring 300 og 1.800 udviklere. Som det kan ses af figur 3, er Ethereum stadig den blockchain, som klart har det højeste antal udviklere, mens Bitcoin har været stødt stigende. Det er dog ikke noget svaghedstegn, at Bitcoin har færre end fx Ethereum, da disse to blockchains tilbyder vidt forskellige muligheder. Ethereum er en smart contract platform og har dermed væsentligt flere muligheder for udviklere til at udvikle videre på.


Selvom Ethereum er den dominerende platform, er det interessant, at udviklere prøver kræfter med andre mindre blockchains, som fx Solana, Polygon, Comos og Polkadot. Disse blockchains oplevede derfor også stigninger i antallet af udviklere med hhv. 83%, 40%, 25% og 2%. På nuværende tidspunkt, er det kun Ethereum, Polkadot og Cosmos, som har mere end 500 fuldtidsudviklere.


Figur 3: Udvikling i fuldtidsudviklere på tværs af blockchains siden deres start

Antal fuldtidsudviklere

Kilde: Electric Capital


Hos GL21 CAPITAL mener vi, at antallet af udviklere, er ét af mange datapunkter, som er værd at holde øje med i forhold til at se det fremtidige potentiale i kryptoindustrien. Tilgangen af udviklere kombineret med fremkomsten af nye blockchains er et tegn på, at udviklere både eksperimentere med teknologien, men også, at de er ved at bygge robuste, permanente løsninger – alt imens, at de er upåvirket af prisudviklingen i markedet. Dette er et sundhedstegn for hele kryptoindustrien og bestemt et datapunkt, som er værd fortsat at holde øje med.


Den globale adoption af krypto fortsætter med at stige

Selvom kryptomarkedet i 2022 har været præget af faldende priser, svindelsager og konkurser, har 2022 alligevel sat ny rekord for adoptionen og brugen af krypto. Ifølge en undersøgelse foretaget af crypto.com, nåede det globale antal af kryptobrugere i december 2022 sit hidtil højeste niveau på 425 mio. brugere. Sammenlignes tallet med januar 2022, hvor antallet af brugere var 306 mio., er det en stigning på hele 39%.


Specielt i lande med høj inflation og hvor befolkningen har været afskåret fra det globale betalingssystem, har stigningen i adoptionen været højest. I starten af januar udkom Statista Global Consumer Survey 2022 som viste, at adoptionen af krypto i Tyrkiet var steget fra 25% til 40%. Tyrkiet har i 2022 oplevet den 7. højeste inflation i verden. Ligeledes er adoptionen i Nigeria steget til 45%, men her skyldes det, at omtrent 60% af befolkningen ikke er en del af det finansielle system – se figur 4.


Figur 4: Udvikling i top 5 lande med højeste kryptoadoption

Kryptoadoption i %, ændring i procentpoint, 2021-2022

Kilde: Statista Global Consumer Survey 2022


Disse regioners monetære politik og betalingssystemer har store udfordringer, hvilket bl.a. er drivkræften bag den store stigning i adoptionen af krypto. Befolkningen i disse lande ønsker at bevare deres købekraft og foretage gnidningsfrie ind- og udlands overførsler, hvilket er muligt med krypto og blockchainteknologien.


Selvom Nigeria i 2021 bandlyste brugen af krypto, har det alligevel ført til en øget adoption. Samtidig har landet i et forsøg på at imødekomme den store efterspørgsel på digitale aktiver, lanceret deres egen Central Bank Digital Currency (CBDC), men ifølge en rapport fra Bloomberg er det under 0,5% af landets befolkning, som benytter dette kryptoaktiv.


Som vi tidligere har skrevet om, udforskes CBDC i mange af verdens lande, da centralbanker kan se fordelene i at benytte blockchain-teknologien, men den rigtige formel, er endnu ikke fundet hos nogle centralbanker og mange CBDC’s er derfor stadig i projektfasen.


En øget adoption af krypto i 2022, på trods af faldende priser, er ligesom datapunktet omkring en stigning i antallet af udviklere i kryptoindustrien, endnu et datapunkt, som er interessant at følge med i, da det understreger vigtigheden og brugbarheden i teknologien, som er kommet for at blive.


Kryptolåneplatformen Genesis går konkurs – men påvirker umiddelbart ikke prisen på bitcoin

I slutningen af januar indgav Genesis Global Holdco LLC, holdingselskabet af kryptolåneplatformen Genesis Global Capital, deres kapitel 11 konkursbegæring til retten i New York. Genesis Global Holdco LLC og dens underselskaber Genesis Asia Pacific Pte. Ltd og Genesis Global Capital LLC er alle en del af konkursbegæringen og alle en del af moderselskabet Digital Currency Group (DCG), som bl.a. også ejer Grayscale, der har Grayscale Bitcoin Trust og nyhedsmediet CoinDesk. Grayscale, CoinDesk og øvrige selskaber under DCG er dog endnu ikke berørt.


Ifølge sagsakterne skylder låneplatformen Genesis mere end 24 mia. kr. ($3,5 mia.) til dens 50 største kreditorer, herunder handelsplatformen Gemini og andre selskaber som Cumberland, Mirana, MoonAlpha Finance og VanEck’s New Finance Income Fund – med andre ord, andre af de helt store spillere i markedet. Det estimeres, at selskabet har mellem 7-70 mia. kr. ($1-10 mia.) på balancen og forventes igennem en omstrukturering af selskabet, at kunne betale størstedelen af sine kreditorer. Dog er det endnu for tidligt at sige, da omstruktureringseksperterne endnu ikke har været i dybden med selskabet.


Genesis er den seneste udmelding i en række af konkursbegæring som konsekvens af FTX-svindelsagen og smittespredningen heraf. Det kommer dog ikke som en stor overraskelse, at Genesis var i store problemer, da de allerede kort tid efter FTX-kollapset suspenderede muligheden for at kunderne kunne trække deres penge ud af Genesis, samtidig med at de tidligere i 2022 annoncerede at have mistet millioner af dollars, da krypto hedgefonden Three Arrows Capital gik konkurs.


Da Genesis indgav deres kapitel 11 konkursbegæring var der en forventning om, at kryptomarkedet (igen) skulle falde i pris. Til manges forundring, havde nyheden ikke den store effekt på priserne – tværtimod. 24 timer efter at nyheden om Genesis var kommet ud, var bitcoin steget med 0,7%, mens ether var steget med 1,2%. Ifølge Markus Thielen, Head of Strategy and Research hos Matrixport, havde markedet allerede 48 timer op til konkursbegæringen indregnet effekten, da forskellen mellem aktieprisen på Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC) og den faktiske pris på bitcoin var steget fra 36% til 42%. Grayscale har i deres Bitcoin Trust store mængder bitcoin og det er dette produkt, som er den mest gængse måde hvorpå institutionelle investorer i USA kan få indirekte eksponering til bitcoin. Ifølge Markus Thielen, mener flere investorer at Genesis’ konkurs er en ”positiv” nyhed, da der nu er mindre usikkerhed i markedet og man igen kan begynde at se fremad.


Det var altså forventeligt, at Genesis ville indgive konkursbegæring, før eller siden, og kombineret med, at der generelt er et lavt antal af sælgere i markedet på nuværende tidspunkt, har det vist sig, at markedet har kunnet fastholde priserne, på trods af en så stor spillers konkurs.


Bitzlato – kryptohandelsbørsen som ingen kendte før den blev lukket af amerikanske myndigheder

I løbet af januar kom nyheden om, at amerikanske myndigheder (U.S. Department of Justice, forkortet DOJ) havde lukket en kryptohandelsbørs under anklagerne, at den faciliterede ulovlige transaktioner for fx sanktionerede russere. Udmeldingen fik mange investorer til at lytte ørerne, da røgen fra FTX-svindelsagen endnu ikke har lagt sig og resulterede derfor i, at priserne på fx bitcoin og ether faldt med godt 5% kort efter nyheden kom ud.


Men da talsmænd senere på dagen udtalte sig omkring episoden, kom det frem, at der var tale om den hidtil ukendte kryptohandelsbørs Bitzlato og at dens grundlægger var blevet arreresteret i Miami. I og med, at navnet på Bitzlato var stavet forkert på sagsakterne, kunne det vidne om, at det også var ganske nyligt, at myndighederne selv havde fået kendskab til handelsbørsen.


Handelsbørsen, Bitzlato, er registeret i Hong Kong og blev grundlagt af russeren Anatoly Legkodymov. Ifølge sagsakterne skulle handelsbørsen have lavet transaktioner for omkring 31 mia. kr. ($4,5 mia.) siden 2018, hvilket lyder højt, men til sammenligning har Binance, verdens største kryptohandelsbørs, en daglig handelsvolumen på over 130 mia. kr. ($20 mia.). Af de 31 mia. kr. skulle omtrent 4,8 mia. kr. ($700 mio.) angiveligt stamme fra ”darknet” markedspladsen Hydra og en ”anselig” mængde transaktioner fra amerikanske kunder, hvorfor det var et amerikansk anliggende at lukke handelsbørsen og arrestere grundlæggeren. Aktionen inkluderede udover DOJ også FBI og den amerikanske Treasury Department i samarbejde med et halv dusin europæiske efterretningstjenester.


Ifølge anklagerne er Bitzlato blevet brugt til ulovlige transaktioner og i det at handelsbørsen har haft en minimal Know-Your-Customer (KYC) proces, har det været nemt for personer med kriminelle intentioner at benytte sig af handelsbørsen. Dog har omfanget af disse transaktioner været minimale, om end de har eksisteret, da handelsbørsen på tidspunktet for lukningen ”kun” havde 41 mio. kr. ($6 mio.) i aktiver.


Selvom Bitzlato var en ukendt handelsbørs, som kun blev brugt i meget begrænset omfang, så har lukningen alligevel bevist at myndighederne i dag har de nødvendige værktøjer til at efterforske og anklage påståede kryptokriminelle. Samtidig påviser det, endnu engang med al tydelighed, at offentlige, transparente blockchains er utrolig dårlige at benytte for kriminelle, da de hurtigt kan fanges – men alligevel vælger nogle stadig at gøre det. I næste månedsnyheder går vi i dybden med i hvor stor (eller lille) grad at krypto benyttes til kriminelle transaktioner, da Chainalysis i starten af februar udkommer med deres årlige ”Crypto Crime” rapport.


bottom of page